Спектакл Кармина бурана 25. маја на платоу испред СНП

БЕОГРАД: Јединствени музички спектакл на отвореном, импозантно дело Карла Орфа "Кармина бурана" са више од 400 учесника биће одржан 25. маја на платоу испред Српског народног позоришта као поклон тог тетра Новосађанима, најавили су из СНП-а.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

"Кармина бурана" Карла Орфа (1895-1982) од настанка 1937. године, најпопуларније је дело немачког композитора, за које је текст нашао у истоименој збирци из 13. века, у којој су сабране песме школараца луталица, доконих студената и певача, сочни, пикантни стихови о љубави и природи, безбрижна химна животној радости.

Ово специјално и концертно играние опере Српско народно позориште изводи заједно са Уметничким ансамблом "Станислав Бинички" са 400 извођача на сцени: два симфонијска оркестра, два хора и дечијим хором.

Диригент ће бити маестро Александар Којић а солисти су: сопран Марија Јелић, тенор Александар Толимир и баритон Васа Стајкић.

Ово моћно дело музике двадесетог века писано је за трио вокалних солиста (сопран, тенор и баритон), велики мешовити хор и симфонијски оркестар, обилато појачан удараљкама а биће и једна од ретких прилика у Новом Саду када је на отвореној сцени толики број извођача у оквиру једног програма.

Програмом диригује маестро Александар Којић, који се поред стандардног оперског репертоара, доказао и на пољу модерне опере.

"Кармина бурана" биће изведена премијерно на платоу испред Српског народног позоришта, 25. маја у 20.00 часова, а одмах потом, 28. маја и на Тргу републике у Београду у оквиру Цебеф фестивала.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести