Спектакл за Новосађане поводом 130. годишњице рођења Чарлија Чаплина: Немо, уз музику

Култни неми филмови Чарлија Чаплина уз уживо извођење музике великог оркестра Загребачке филхармоније, под вођством маестра Крешимира Батинића, биће програм 3, 4, и 5. септембра од 20 сати у Парку присаједињења у Дунавској улици.
caplin1
Фото: Youtube Printscreen

У организацији Музичке омладине Новог Сада, догађај назван “Филхрамонија у филму” је најављен као уметнички спектакл, који ће пођеднако одушевити и филмофиле и љубитеље уметничке музике.

Повод за одабир музике из Чаплинових кинематографских остварења, коју ће током пројекција филмова изводити уживо Загребачка филхармонија је обележавање 130 година од рођења једног од најпознатијих и најпрепознатљивијих уметника црно-белог филма, чије улоге и остварења и данас плене пажњу својом актуелношћу. Изабране су партитуре и филмови “Малишан” и “Пасји живот”.


Чаплинов свет у срцу Европе

Још једна занимљива актуелност у вези са Чаплином догодила се прошле године, када је Еуропеан Мусеум Ацадемџ “Чаплинов свет” у Швајцарској прогласила најбољим музејом Европе. “Чаплинов свет” у сеоцету изнад Женевског језера реконструкција је куће и студија у којем је Чаплин живео и радио после Друог светског рата, у егзилу, након што му је због бројних контроверзи забрањен боравак и повратак у САД.  


Фото: Printscreen

“Малишан” је први дугометражни Чаплинов филм, у којем Луталица, главни лик свих његових филмова, испочетка не баш вољно, усвоји бебу-дечака. Након неколико година тим-билдинга, дечак се разболи и на врата им закуцају радници социјалне службе да га одведу у сиротиште.

У рецепцији филма, “Малишан” је оцењен као најсавршенији и најличнији Чаплинов филм. Снимљен је након што је Чаплиново дете из брака са Милдред Харис умрло три дана после рођења. Десет дана након сахране, Чаплин је трагао за децом која би одиграла улогу у којој би његов Луталица био старатељ, али сасвим случајно је наишао на Џекија Кугана, сина једног плесача, који је био екстремно талентован за глуму.

У занимљивим тривијама, може се открити да је Чаплин за снимање “Малишана” потрошио највише филмског материјала икада, а да је Џеки Куган, некада најслађе дете на свету, каријеру завршио као најслађа ругоба на свету - Фестер у серији “Породица Адамс”.

У филму “Пасји живот” Луталицу прати пас, а друштво ће до краја да им прави и девојка коју експлоатишу као хостесу. Занимљивости везане за овај филм су да је један од првих снимљених у Чаплиновом властитом студију, у време Првог светског рата. Луталица у њему нема штап, претпоставља се због повоца за пса, чија је судбина, као и у случају “Малишана”, веома везана за живот аутора - усамљеност и борба против сурових околности.

Новосадску публику наредних дана стварно очекује јединствена авантура. Да гледају такозване неме филмове уз живу музику. Тај осећај сигурно нису могли приуштити у скорије време.       

И. Бурић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести