Спектакуларни концерт на Булевару Михајла Пупина: “Корзо” оживео од музике и људи

Спектакуларни музички догађај на отвореном, од називом “Корзо”, приређен је вечерас у Новом Саду, на Булевару Михајла Пупина, једном од најстаријих, иначе и најпрометнијих и најзначајнијих саобраћајница у граду.
0RH-1700
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Мноштво света окупило се вечерас на овом концерту, у жељи да чује наше најеминентније уметнике - пијанисткињу Риту Кинку, и виолинисту Роберта Лакатоша, који су наступили уз пратњу Војвођанског симфонијског оркестра, под диригентским вођством Микице Јевтића. На програму овог концерта било је 11 композиција, међу којима су дела Сарасатеа, Сен Санса, Чајковског, Гершвина, Дворжака, Бизеа, Брамса и других.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Ово је друга година да се на Булевару Михајла Пупина организује “Корзо”, посебан програм Фондације “Нови Сад 2021 - ЕПК”, у оквиру платформе “Калеидоскоп културе”, који обједињује сва културна догађања током септембра у Новом Саду, будућој Европској престоници културе. Прошле године су хиљаде људи испуниле Булевар Михајла Пупина, на којем је и ове године постављена велика осветљена бина, а дуж њега видео бим.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

- Овај концепт извођења класичне музике на отвореном је сјајна идеја, јер је то начин да се приближимо широј публици, као и млађој популацији. Ово је један од јако добрих начина да сви имају прилику да слушају концерт - рекао је виолиниста Робот Лакатош непосредо пред концерт.

Пијанисткиња Рита Кинка истакла је да треба имати што више овако лепих програма, да би ушли у 2021, али је потребно да их буде и пре и после тога, такође и да људи почну да цене културу и да знају шта се дешава.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

- Класична музика на овом концерту јесте прилагођена ширим масама, зато што су то најпопуларнија дела музичке литературе, али то је као својеврсни пелцер и за младе људе који се ту појаве, као и за децу, а и стари људи могу да виде да постоји и неки други начин изражавања, не само у концертним салама – напоменула је Рита Кинка.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Све генерације Новосађана налазе добар разлог да се те вечери прошетају до “Корза”, прођу бар један круг около, као и њихови суграђани пре око пола века на истом месту, и послушају бисере класичне музике чувених композитора, која одзвања целим квартом. Музика заиста има моћ да оживи и овај најстарији простор у граду, што је и била намера организатора овог концерта.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Због ”Корза” је део Булевара Михајла Пупина затворен, од раскрснице са улицама Жарка Зрењанина и Модене, до раскрснице са улицама Јована Ђорђевића и Пионирске. Забрана саобраћаја трајаће до 15. септембра у 20 сати.

Н. П-ј.  

Фото: Дневник (Ф. Бакић)
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

 

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести