Светска премијера новог дела Александре Вребалов у Сијетлу

На Мароустон музичком фестивалу у Сијетлу протеклог викенда светску премијеру је имало оркестарско дело Александре Вребалов „This Kiss for the Whole World”. Композицију је извео Seattle Youth Symphony Orchestra, који ове године слави осам деценија постојања, и од новосадске композиторке је наручио десетоминутни комад за симфонијски оркестар.
v
Фото: Youtube Printscreen

– Назив дела, „Овај пољубац за цео свет“, заправо је стих из Шилерове „Оде радости”, који је Лудвиг ван Бетовен употребио у Деветој симфонији. Користећи ову директну референцу, и у својој евокативној сугестији да музика може бити нешто тако љубавно као пољубац за човечанство, „Тхис Киш фор тхе Њхоле Њорлд“ нуди уверење да звук симфонијског оркестра и уметност уопште и даље могу бити моћан лек, као што су били за Бетовена и друге уметнике кроз историју – изјавила је Александра Вребалов за „Дневник”.

Програм поменутог наступа Seattle Youth Symphony Orchestra, којим је дириговао музички директор ансамбла Хуан Фелипе Молано, поред композиције Александре Вребалов, обухватио је и дела Мануела Де Фаље и Николаја Римског-Корсакова. Због других обавеза новосадска композиторка није била у могућности да присуствује светској премијери свог дела, али је све време припрема оркестра била у видео-комуникацији са диригентом и младим музичарима...

– У питању су иначе два валцера који су преплетени савременим техникама, јер је идеја била да комад буде погодан за младе извођаче, што значи да сам морала да водим рачуна о њиховим техничким способностима, али и да он истовремено буде едукативног карактера. Дакле, није била поента у томе да само одсвирају дело, већ и да уче нову нотацију, као и да мало импровизују – наводи Александра Вребало.

Мароустоун фестивал је утемељен 1943. године и представља главни програм својеврсне оркестрске мајсторске радионице за напредне студенте музичаре на северозападном Пацифику, коју води маестро Молано. У току фестивала сваке недеље наступају три студентска оркестра под управом диригената и музичара светске класе, с тим да Мароустон такође укључује и студије камерне музике, односно мајсторске курсеве, приватне часове, као и концерте.

– Тешко је време за све, а посебно тешко за младе људе... Они одрастају гледајући човечанство какво оно не би требало да буде - у рату и грамзивости. Желела сам да им понудим нешто лепо и племенито — Бетовенов пример из историје — те да их кроз музику и Шилеров стих повежем са другим тешким временима када су уметници стајали на страну човечности, хуманизма... – порука је Александре Вребалов.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести