Светски џезери у недељу у Новом Саду

НОВИ САД: Мултимедијални перформанс “Светлост Средишта” у извођењу Владимира Лабата Ровњева и његовог музичког састава “Сваромфал” биће одржан сутра у Српском народном позоришту у Новом Саду.
jazz, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Специјални гости ће бити чувена имена светске џез сцене Хамид Дрејк и Вилијам Паркер.

Тим поводом, Хамид Дрејк и Вилијам Паркер, имали су пробу у атељеу Лабат, на Поповици, код Сремске Каменице.

Хамид Драке је у светским оквирима један од најзначајнијих џез музичара на бубњевима и удараљкама и мајстор импровизације, а његов музички пријатељ Вилијам Паркер важи за најбољег слободног џез басисту, „срце и душу њујоршке авангардне џез сцене”.

Домаћин дружења био је Владимир Лабат Ровњев, мултимедијални уметник, креатор акустичних скулптура Лабат и творац музичког састава “Сваромфал”, који чине Луција Селаковић Лабат, Ђорђе Лабат, Јовица Грујин и Љубиша Поњевић.

Новинари су имали прилику да присуствују импровизаном музицирању на Акустичним скулптурама Лабат (АСЛ). Прве АСЛ скулптуре, јединствене у свету, настале су давних седамдесетих година. Са њиховим настанком започето је и креативно-духовно музицирање на њима, названо “Сваромфал” (Светлост средишта).

Музицирањем и креирањем нових АСЛ скулптура временом су створене импровизоване вокално-инструменталне целине које су нашле место у многим партитурама светски познатих композитора и извођача. 

“На моје велико задовољство, ове године на сцени ће са нама бити фантастични Хамид Дрејк и Вилијам Паркер. Наше заједничко музицирање је импровизација, ствар момента, тренутне инспирације, усклађености са самим собом, са инструментом, са другим музичарима и са публиком. Када се постигне тај баланс, искуство померања или чак нестајања простора и времена је непроцењиво. Сигуран сам да ће концерт бити незабораван догађај, како за нас тако и за све присутне у сали Српског народног позоришта. Из искуства знам како људи реагују на звукове које можда и по први пут чују и доживљавају", рекао је Владимир Лабат Ровњев.

"Не волим да говорим да је то што се дешава током мултимедијалног спектакла некаква магија или чудо јер је истина да током перформанса долази до буђења потенцијала сваког појединца понаособ. Када се те појединачне лепоте саберу и повежу са нашим давањем на сцени онда читав простор почиње да вибрира енергијом љубави и доброте, а те вибрације још дуго након концерта осећамо и преносимо на спољашњи свет”, изјавио је он.

Вилијам Паркер је истакао да је ово за њега посебно искуство.

“Наступао сам на безброј концерата, који су често били експериментални, али овако нешто нисам доживео. Дошли смо, сели и само почели да свирамо. Не познајемо се, видимо ручно прављене скулптуре и крећемо да правимо магију. То долази из срца. То морате да осетите. Драго би ми било кад би публика само на тренутак затворила очи. Баш о том тренутку би причала наредну деценију”, изјавио је Паркер.

“Нисам први пут овде, али сваки пут изнова уживам. Био сам задивљен начином на који смо отпочели прошли концерт. Влада је кренуо са великом флаутом и до краја концерта смо клизили вибрацијама. Ту могућност су нам пружили инструменти који представљају истинске уметичке скулптуре. Ми заправо имамо привилегију да свирамо на уметничким делима. Нисам изненађен што сам овако нешто пронашао управо у Србији јер су на овим просторима настале најстарије цивилизације”, рекао је Хамид Дрејк.

Сваромфал концерт ће у визуелном, акустичном и театралном смислу бити доживљај који ће се дуго памтити и искуство о којем ће се причати.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести