Тамара Адамов Петијевић у жирију Мокрањчевих дана

НОВИ САД: Фестивал “Мокрањчеви дани”, посвећен стваралаштву знаменитог српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца, биће одржан од 15. до 21. септембра у његовом родном Неготину. У програму фестивала учествује више од 1.000 уметника, хориста, Мокрањчевих следбеника. Неготин ће за време фестивала постати музички центар Србије, казао је председник општине Неготин Владимир Величковић на конференцији за новинаре, на којој је најављен програм “Мокрањчевих дана”.
tamara adamov petijevic
Фото: Dnevnik.rs

Најављен је, између осталог, наступ суботичког ансамбла “Collegium musicum catholicym“ под управом Мирослава Стантића, који ће на отварању, заједно с осталим хоровима, певати 6. Мокрањчеву руковет, да би следеће вечери, у недељу, 16. септембра, приредио и концерт у цркви Свете Тројице. Том приликом ће “Collegium musicum catholicym“ представити католичку хорску традицију од грегоријанског корала до данас, укључујући и композиције Вилијема Берда, Моцарта, Сен Санса, Винка Јелића, Албе Видаковића, Божидара Антонића, а у програм је и „Акатист Богородици” Стевана Стојановића Мокрањца. 

У такмичарском програму, а за престижну награду, Статуету Стевана Мокрањца, натпеваваће се хор при храму Светог Ђорђа у Београду, Омладински хор „Милка Стоева“ из Бургаса у Бугарској, Женски хор Музичке академије на Цетињу, Мешовити хор КУД Јевница из Словеније и хор „Rozafa Expression“ из Скадра. Музиколошкиnjа Соwа Маринковић, селекторка фестивала, напоменула је да је тим који предводи направио програм на нивоу реномеа „Мокрањчевих дана“.

Фестивал има своје традициналне програме у којима се афирмише стваралаштво Мокрањца. Хорови ће показати различите традиције певања и одавати почаст гласу, иструменту у који је Мокрањац највише веровао, казала је Маринковић која ће бити и у жирију, заједно с диригентима Милојем Николићем и Тамара Адамов Петијевић.

Од осталих програма издваја се наступ оперске диве Ива Мрвош Анокић и Снежана Савичић Секулић, које ће публици представити лепоту српске соло песме. Гости Неготина ће бити и трио познатог гитаристе Влатка Стефановског, камерни оркестар “Метаморфозис” предвођен виолистом Сашом Мирковићем, као и нишка група „Константин”. На затварању фестивала наступиће Хор и Симфонијски оркестар РТС заједно с дечијим хоровима из Неготина, под руководством Бојана Суђића, с оригиналним тумачењем популарне Орфове композиције “Carmina burana“.

М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести