Три боје Шопена у Синагоги

НОВИ САД: Традиционално, већ 11 година, београдске јесени су обележене концертима и програмима посвећеним једном од највећих композитора човечанстава – Фредерику Шопену!
klasicna muzika note klavir pixa
Фото: pixabay.com

Ове ће године, међутим, у свевремнским темама и мелодијама „песника клавира“ уживати у поклоници него и у Новом Саду и Крагујевцу. Београдски Шопен фест биће отворен вечерас, када БшФ представља Шарла Ришара-Амелина, једног од најпрепознатљивијих интерпретатора дела Фредерика Шопена. Канадски пијаниста француског порекла, који је 2015. године освојио награду Кристијан Цимерман на највећем међународном Шопеновом пијанистичком такмичењу, наступиће први пут у Београду и својим реситалом на Коларцу свечано отворити фестивал.

Већ сутра, 11. октобра, фестивал гостује у новосадској Синагоги, репрезентативним концертом, на којем ће од 19 часова наступити врсни пијанисти Небојша Максимовић, Милан Миладиновић и Михајло Зурковића. Небојша Максимовић, ванредни професор клавира на београдском ФМУ, Милан Миладиновић, ванредни професор клавира и шеф Катедре за клавир на Академији уметности у Новом Саду, те Михајло Зурковић , доцент на АУМС и идејни творац, оснивач и уметнички директор фестивала Сомус у Сомбору, представиће се програмом који су назвали „Три боје Шопена“. Репризно издање овог концерта ће, иначе, 15. октобра на Коларцу свечано затворити БШФ.

Тиме, међутим, неће у потпуности бити спуштена завеса на овогодишње издање фестивал, јер ће он наставити да живи и кроз својеврсне ођеке, односно кроз програм „Даме свирају Шопена“, који ће бити одржан 3. новембра, у сарадњи са Културним центром из Крагујевца.

Шопенова дела ће у Првој крагујевачкој гимназији изводити наша најпознатија пијанисткиња Рита Кинка, иначе професор на новосадској Академији уметности, и њена колегиница Марија Ђукић, професор на београдском ФМУ.

М. С.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести