Тркуља: Публика у Србији нас слуша срцем

НОВИ САД: Широм света признати уметник Слободан Тркуља и његов састав Балканополис наступиће вечерас у Српском народном позоришту у Новом Саду, дан касније у београдском Сава Центру.
trkulja
Фото: Youtube Printscreen

Тркуља за Танјуг каже да је Балканополис бенд који ствара доживљај који никада није исти.

"Припремили смо мало проширен састав бенда за концерте у Новом Саду и Београду и изненађење за публику које ће бити изненађење и за нас на сцени", казао је Тркуља.

Музичар прича да је за ове концерте било планирано гостовање колега из Кине, али да је то, услед отказивања свих летова због коронавируса, нажалост, неизводљиво.

Балканополис је прву серију наступа у Кини одржао још 2010. године и од тада је, прича Тркуља, изузетно добро примљен у тој земљи. О њиховој популарности у Кини сведочи и документарни филм који о њима већ пола године снима кинеска национална телевизија ЧТВ.

"Имали смо осам концерата и 31 хиљада људи је видела и слушала Балканополис тада. Публика се рокерски понашала, скандирала, певала са нама", каже Тркуља и наводи да је недавно репортажу са њиховог концерта у Пекингу, која траје свега три минута, на телевизији видело 180 милиона људи.

Овај уметник сматра да је српска култура богата и изузетна.

"Традиција је нешто што нас дефинише и обликује као народ. Балканополис је представник модерне традиције и као такав ужива велико поштовање у Кини, али и у неким другим деловима Азије. Били смо у Емиратима, Ирану, Малезији. Имам утисак да је свет отворен за ту врсту модерне тадиције коју Балканополис промовише, а нама је највеће задовољство наступање у Србији, где нас публика слуша срцем и прави највацеху тишину на концертима коју смо икад чули", казао је Тркуља.

Он је, каже, постао креативни амбасадор платформе "Србија ствара".

"Тамо раде људи којима у два минута могу да објасним оно што другим људима не бих могао никако. Креативни људи у Србији су стварали своје системе опстајања без заједничког повезивања и удруживања, а идеја платформе ''Србија ствара'' је да се читав креативни сектор окупи. Ту сам упознао више креативаца у Србији него у протеклих 20 година, спорадично. То су бриљантни умови", казао је Тркуља.

Он наглашава да морамо као колектив да поведемо више рачуна о богатој културној баштини.

"Ми имамо четири врсте гајди, а када кажемо гајде свуда у свету људи прво помисле на Шкотску. Е, па, у Шкотској постоји само једна врста гајди. Ирци, такође, имају једну врсту. Морамо тиме организовано да се подичимо у свету", казао је Тркуља.

Тркуља и Балканополис јединствени су по звуку заснованом на рок и оркестарској музици, традиционалним музичким изразима Србије и Балкана, православном појању, уз гајде, тамбуре, кавале, гитаре и бубњеве, Тркуљин препознатљив глас.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести