У Синагоги завршни концерт Новосадског музичког лета

Тренутно најоригиналнији хрватски музички бренд у свету, дуо Hojsak & Novosel, с необичном комбинацијом контрабаса и тамбуре, гостује у петак у 21 час Синагоги, на „Новосадском музичком лету“ Музичке омладине Новог Сада.
д
Фото: Приватна архива

На овом концерт под називом „Гудало против трзалице”, Новосађани ће можда први пут имати прилику да чују звук који ствара овај оригинални спој два добро им знана инструмента. Филип Новосел на тамбури и Тихомир Хојсак на контрабасу, на овом концерту ће промовисати песме са свог последњег албума „Traditional Songbook“.

–Два жичана инструмента с различитом традицијом свирања у рукама Филипа (Новосела) и Тихомира (Хојсака) звуче етно-џез, с панонским примесама. Ова двојица талентованих музичара праве врхунске импровизације, обојене народним музичким мотивима, у потпуности дочаравајући могућности оба инструмента – тамбуре и контрабаса – напомињу у МОНС-у.

Дуо Hojsak & Novosel започиње своју музичку причу као „Гудало против трзалице” у јануару 2016. Успешни наступи широм Хрватске и света, али исто тако и сарадње с регионалним музичким звездама, као што су Златан Стипишић Џибони, Матија Дедић, Влатко Стефановски, Теодосиј Спасов... донели су овом дуу изузетну популарност, као и завидну пажњу медија, и ниједну негативну критику!

– Знали смо да имамо другачији, заправо уникатан производ, да је музика коју компонујемо и изводимо другачија и да ће код дела публике и струке наићи на одушевљење, но нисмо мислили да ће нас и шира публика тако добро прихватити. Поготово зато што смо ми инструментални дуо, нема певача који се публици ипак директније обраћа него инструменталиста. Али људи су код нас препознали добру енергију и страст при извођењу свега што свирамо. И то је можда оно што највише придоноси позитивним критикама – наводе Hojsak & Novosel.

Већ прва два њихова тонска издања проглашена су албумима године у својим категоријама, а песма „Дивји цвит“, с албума „Перле“, донела им је награду „Порин”. Својим најсвежијим наступима Duo Hojsak & Novosel је стекао фанове у Белгији, Италији, Аустрији, Словенији, Босни и Херцеговини. Пре пандемије, имали су и по 70 концерата годишње, широм света.

Улазнице за концерт стају 800 динара и продају се у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2, тел. 021/452-344), радним данима од 9 до 13 сати, као и два сата пред почетак концерта у Синагоги.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести