У Студију М у петак отварање изложбе посвећене Плесном оркестру РНС

У Студију М Радио Новог Сада у петак, 14. децембра, тачно у подне биће отворена изложба посвећена историјату Плесног оркестра РНС.
Studio M Foro: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Кроз мноштво фотографија распоређених на укупно 20 паноа аутори поставке, дугогодишњи уредник у РНС Витомир Симурдић и дизајнерка Симона Долинга, подсећају на један од најуспешнијих ансамбала на овим просторима који је први јавни наступ имао 29. новембра 1959, на обележавању прве деценије постојања Радио Новог Сада, који је основан 29. новембра 1949.

Оркестар је, на иницијативу првог директора Музичке продукције РНС, професора Антона Еберста, основан 1. августа 1959. под именом Велики забавни оркестар Радио Новог Сада, али нас изложба води још мало даље у прошлост. Јер, озбиљне музичаре, какве је претпостављала овако замишљена формација, од негде је требало регрутовати – те су четири паноа посвећена новосадским yез саставима из којих је потекло језгро ансамбла. Из те прве поставе Плесног оркестра данас су жива шесторица музичара, а један од њих, бубњар Трива Петровић, отвориће изложбу.    

Под именом Плесни оркестар РНС ансамбл наступа од 1962, од концерта одржаног у оквиру Југословенског yез фестивала на Бледу. „Блед је у оно време био толико важан да једноставно ниси смео да ставиш префикс yез уз ансамбл или оркестар док ниси тамо наступио. Био је то дефинитиван доказ yез статуса, односно у велики свет yеза се улазило наступом на овом фестивалу”, појашњава Симурдић, додајући да изложба обухвата три фазе оркестра, од те пионирске 60-тих година прошлог века, преко оне 70-тих када се већ етаблирао, до фазе пуне експанзије 80-тих година.

На паноима се тако, кроз фотографије, може пратити улога Плесног оркестра у, рецимо, Данима yеза у Новом Саду од 1979. до 1988, на којима је био незванични домаћин и одакле су остали упамћени наступи са Бором Роковићем, Тонијем Скотом... али и на чувеној Глазбеној паради у Раденцима, која се одржавала од 1974. до 1990. Бележене су и велике турнеје по Мађарској, Западној Немачкој, Чехословачкој, наравно по целој бившој Југославији, свирало се на Опатијском фестивалу и на Фестивалу омладине у Суботици...

Подсећају аутори поставке и на легендарне диригенте оркестра. Први је био Стеван Радосављевић, потом ансамбл води Рудолф Томшич а након њега улогу бенд-лидера преузимају Јосип Лорбек и Александар Дујин. Као гости дириговали су Војислав Бубиша Симић, Миљенко Прохаска, Бојан Адамич, Стјепко Гут, Душко Гојковић... На крају није згорег подсетити на чињеницу да Плесни оркестар Радио Новог Сада формално никада није престао да постоји већ је једноставно „ишчезао“ почетком деведесетих година прошлог века.

        М. Стајић

 

Пројекат “Развој културног и уметничког стваралаштва” реализовао је “Маркет ИТ Маркетинг анд ПР”, а суфинансиран је од стране Града Новог Сада. Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести