Успешно гостовање диве Јадранке Јовановић у Алжиру

АЛЖИР: Српска оперска дива Јадранка Јовановић, са гостима баритоном Оливером Његом, пијанистом Николом Рацковим и директором Алжирске опере Нур-Едином Саудијем, одржала је два веома успешна концерта у алжирским градовима, Алжиру и Орану, саопштило је данас Друштво пријатеља Алжира.
Jadranka Jovanovic/Tanjug
Фото: Tanjug

После такође веома успешног гостовања у Алжиру 2015, сада је на иницијативу и позив министра културе Алжира Азедина Михубија и под његовим високим покровитељством организован 4. децембра догађај "Серенада пријатељства" у новоизграђеној опери "Буалем Бесаих" у Алжиру.

Концерту су присуствовали министар културе Михуби, министар спољних послова Алжира Абделкадер Месахел, министар спољних послова западноафричке државе Гвинеје Макале Камара, амбасадор Србије у Алжиру Александар Јанковић, председник Друштва пријатеља Алжира у Србији Марко Јелић, те многобројни представници дипломатског кора, политичког, културног и јавног живота Алжира и чланови српске заједнице у Алжиру.

Концерт је одржан у пратњи Симфонијског оркестра Алжирске опере под управом Калила Б. Ахмеда. 

На програму су биле популарне оперске арије, италијанске канцоне, српска и руска уметничка музика. 

Велико одушевљење је изазвало извођење две алжирске песме, од који је једна у дуету са директором Алжирске опере Нур-Едином Саудијем.

У Орану, другом по величини алжирском граду, 6. децембра, у позоришту "Абделкадер Алула" одржан је други концерт са истим извођачима и оркестром Алжирске опере, а оранска публика реаговала је дугим аплаузима и овацијама.

Српски уметници су у наступима представили део богате српске културе, а овом културном догађају дат је посебан третман. 

Алжирски медији су веома пажљиво пратили посету и програм српских уметника и садржајно извештавали о догађајима, стављајући их међу централне догађаја тих дана у тој земљи, уз званичну посету председника Француске Емануела Макрона најпространијој држави у Африци.

Поред прилога у националном Дневнику и више интервјуа за различите телевизије, изашло је и неколико веома позитивних критика.

Министарство културе и информисања Републике Србије подржало је овај уметнички догађај.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести