Вечерас почиње концертни део Новосадског џез фестивала

Концертни програм овогодишњег издања Новосадског џез фестивала отвориће вечерас у 20 часова на сцени „Пера Добриновић” СНП-а Биг бенда Радио телевизије Србије, који ће водити наш познати трубач Стјепко Гут.
2
Фото: Youtube Printscreen

Програм назван Tribute to Thad Jones  биће посвећен Тадеусу Теду Џонсу, једном од највећих трубачких, композиторских и бендлидерских имена у Џез историји друге половине 20. века, а ослања се на изузетно захтевне Џонсове бигбендашке аранжмане. Стога ће поклоници џеза бити у прилици да уживају у заиста капиталном наслеђу овог великана, који је сарађивао и са Каунтом Бејзијем и са Ђуком Елингтоном, и како то вели селектор фестивала Витомир Симурдић, „најодговорнијој особи за успешну транзицију свингом окованих биг бендова у сазвучју модерног џеза”. 

После Биг бенда РТС, прве вечери наступиће и састав Undectet предвођен пијанистом, композитором и аранжером Владимиром Николовим и бубњаром и композитором Срђаном Ивановићем, који спаја џез традицију са несвакидашњим приступом аранжирању. Ову необичну једнаесточлану поставу критика оцењује као „најзанимљивији комбо”  у европском џезу данас, будући да су класичној ритам секцији придодати дувачи, попут тубе, хорне и флауте коју, иначе, свира Меџик Малик, врхунски музичар пореклом из Обале Слоноваче који живи у Паризу.

„Паневропски састав музичара-импровизатора представља се са ритмички сложеним, хармонично-евокативним композицијама, беспрекорно аранжираним. У њима се позивају на мелодије с Балкана, рок, хип-хоп, класичну музику или традиционални џез, не сврставајући се ни у један“, написала је њујоршка певачица, али и музички писац Сузан Лорг у америчком магазину „Downbeat ”.

Улазница за свирку Биг бенда РТС-а више нема, док карте за наступ састава Undectet по цени од 700 динара могу да се купе или на продајним местима Гигстикса или пред концерт у СНП-у.      

М. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести