Вечерас почиње Новосадски џез фестивал

Након бројних најавних и пратећих догађаја, у Српском народном позоришту вечерас у 20 сати почиње главни концертни пограм Новосадског џез фестивала, у организацији Културног центра Новог Сада.
Aleksandar Dujin sa svojim orkestrom nastupa prvi   Foto: Ivan Milinkov
Фото: Александар Дујин са својим оркестром наступа први   Фото: Иван Милинков

Као и претходних година, 21. фестивалско издање трајаће три дана, а наступиће девет ансамбала.

Вечерашњи програм, а тако ће бити сваке вечери, отварају домаћи музичари. Александар Дујин окупио је нови оркестар, а написао је и нове композиције које ће премијерно представити новосадској публици. Вечерас наступају Милена Јанчурић, флаута, Адам Клем, алт и тенор саксофон, Габор Бунфорд, алт и тенор саксофон, Драган Козарчић, труба, Владимир Нежић, тромбон, Александар Дујин, акустични и електрични клавир, Владимир Јаковљевић, гитара, Ервин Малина, котрабас и Петар Радмиловић, бубњеви.

После оркестра Александра Дујина, наступиће дуо Ђанлуиђи Тровези (саксофон) и Ђани Кошћа (хармоника) из Италије. Финални наступ за вечерас резервисан је за бубњара Џејмисона Роса, који ће наступити са својим бендом Крис Патишали, клавир, Бери Стивенсон, контрабас, Ари Тајтел, гитара.

Сутрашњи програм отвара вокална уметница Јелена Јововић са бендом “Џез џанкшон” у коме су Милан Николић, контрабас, Растко Обрадовић, саксофон, Бранко Тријић, гитара, Игор Матковић, труба, Маја Клисински, перкусије, вокал, Владимир Костадиновић, бубњеви, пратећи вокали Срђан Маровић, Сара Ревишин. Затим наступа аустријски састав “Вори лејтер”, а саксофониста Георг Гарцон најављен је као једна од највећих звезда овогодишњег Новосадског џез фестивала. Гарцонов концерт је у форми квартета.

Последње вече 21. новосадског џез фестивала, у суботу, 16. новембра, свирком ће започети квинтет пијанисте Милана Станисављевића у коме су Игор Матковић, труба, Боштјан Симон, саксофон, Никола Матошић, контрабас, Предраг Милутиновић, бубњеви. Трио “Тинко” из Француске предводи клавијатуриста Давид Обејл, а фестивалска завршница у знаку је још једне звезде - вокалне уметнице Лиз Рајт.

Као што то редовни посетиоци већ знају и многи са нестрпљењем очекују, свако фестивалско вече завршава се џем сешн свирком у клубу “Трема” Српског народног позоришта, на којој није ретко да наступе заједно, у мешаном саставу, сви они који су те вечери наступали на главној сцени.   

И. Б.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести