Влатко Стефановски: Нема лепшег света ван Балкана

БЕОГРАД: Вансеријски гитаристи са светском репутацијом Влатко Стефановски и Мирослав Тадић премијерно ће представити фрагменте дуго ишчекиваног албума „Крушево 2“, као наставак једног од најбољих гитарских пројеката овог простора, на вечерашњем концерту у београдској Комбанк дворани у оквиру Гитар Арт Фестивала. 
vlatko stefanovski
Фото: Tanjug (F. Krainčanić)

Сарадња између Влатка Стефановског и Мирослава Тадића започета је још 1998. године, када су реализовали албум „Крушево“ који заузима култни статус код свих љубитаља гитарског звука.  

Следеће године снимили су концерт у Сава центру Live in Belgrade, а двојици гитариста на трећем заједничком албуму придружио се бугарски кавалиста Теодосије Спасов, које је управо окупио Гитар Арт Фестивал.

Двојица гитарских виртуоза, представиће своју јединствену комбинацију фламенка, блуза и џеза коју изводе са невероватном прецизношћу и енергијом. 

Обојица музику Балкана вешто комбинују с етно џезом, инструменталним роком и блузом. 

Стефановски каже да ће публика вечерас имати прилике да види нешто ново и нешто старо, али одлично и да ће пре свега уживати у доброј музици. 

Заједно с Мирославом Тадићем налазима се на почетку настајања новог албума чији је радни наслов само „Крушево 2“. Ми нисмо сигурни како ће се тај албум звати јер још увек немамо појма где ће мо га снимати, казао је Стефановски и додао да ће београдска публика бити у прилици да чује премијерно музику која ће се наћи на новом албуму двојице гитариста. 

Ту музику Мирослав и ја још увек нисмо свирали у јавном наступу, тако да и за нас концерт у Комбанк дворани представља радост и иструментални изазов. Људи који пазе до звука и квалитетне музике у великој мери цене наш лабум „Крушево“ и зато ми његов наставак радимо полако са непрестаним стваралачким преиспитивањем, казао је Стефановски и нагласио да се налази у специфичној фази каријере када „не гризе“ ни за шта. 

Чујем стално од људи „мора ово, мора оно...“... Ма, најважније је остати жив у овом лудом свету, каже Стефановски. 

Актуелни јубиларни Гитар Арт Фестивал репертоарски се ослања на World Music жанр па је публика до сада уживала у светским звездама које изводе фламенко, фадо, џипси џез- свинг...

Вечерас је ред на музику Балкана, а Стефановски каже да ми морамо изаћи из оквира да на Балкану живе јужнословенска племена напсрам дивног и уређеног света. 

Културна баштина, па самим тим и музика Балкана је велико богатство на које морамо бити изузетно поносни. Ако о томе неко у свету нема пјма то је проблем његових рупа у познавању музике. Раскош балканске музике сам давно препознао и увек сам покушавао да афирмишем то богатство кроз компоновање и интерпретацију. Ми морамо да схватимо да смо баш ми свет и да неки бољи свет не постоји ван Балкана. Можда је код нас млао шареније и узбудљивије али је зато и више натопљено емоцијама, као на Медитерану, казао је Стефановски и додао да су мање културе увек искомплексиране у односу на елике и да то не смемо да дозволимо. 

Бојан Зуфилкарпашић је врхунски познавалац балканског музичког наслеђа и врхунски џез пијаниста, али њега Француска шаље по француским културним центрима да да представља своје стваралаштво као Фрнацуз. Човек води порекло из Београда и Сарајева и зато уме да препозна у себи те фантастичне ноте с Балкана, казао је Стефановски. 

Он каже да млади људи данас генерално брже уче и савладавају знања и вештине. 

Мој син се заинтересовао за бубњеве и јако брзо учи и напредује. Данас је много тога доступно на интернету. Знање је на извол`те и то млади користе. Ми смо успоравали плоче да би разумели и савладали неки сосло на гитари... Данас је другачије. Има много младих људи који ће ускоро бити врхунски музичари и успети да избегну тоталну естрадизацију наших живота која влада у читавом свету, каже Стефановски.

Цењени гитариста каже да је написао музику за нови филма Горана Паскаљевића. 

Горан је снимио филм у италијанској продукцији и сигуран сам да ће добијати награде по светским фестивалима, казао је Стефановски. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести