Врхунски европски џез на отварању фестивала у Панчеву

ПАНЧЕВО: Два изванредна европска џез састава Cafe Drechler из Аустрије и италијански трио Petrepella, Mirra & Rabbia наступиће 1. новембра на сцени Културног центра Панчева на отварању Панчевачког џез фестивала, најавили су организатори. 
dzez
Фото: Tanjug

Бечки трио Cafe Drechler, игром случаја назван по познатом истоименом кафеу у овом граду, определио се раних двехиљадитих за извођење различитих варијација електронске и плесне музике уз помоћ акустичних инструмената. 

Саксофониста Улрих Дрехслер, басиста Оливер Штегер и бубњар - клавијатуриста Алекс Дојч су кренули од суштински једноставне идеје измештања једног жанра у потпуно другачији аранжерски контекст, што ће неколико година касније постати императив за читаву генерацију младих музичара. 

Након десет година од растанка, 2017. године Café Drechler су објавили повратнички албум “And Now Boogie” и наставили тамо где су стали, с новостеченим личним и професионалним искуством. И даље наклоњени ритму и груву, али и сензибилисани за суптилне џезерске аранжмане и соло деонице, Дрехслер, Штегер и Дојч су права спона између светле џез традиције и актуелног тренутка популарне музике и културе. 

Ђанлука Петрела је један од најзначајнијих музичара са богате италијанске џез сцене.

Као и неколицина његових најталентованијих земљака, прошао је школу код легендарног трубача Енрика Раве, још једног музичара који је претходних година посетио џез фестивал у Панчеву. 

У референтном магазину Даунбит двапут је проглашаван за највећу младу звезду у успону на свом инструменту.  

Коначно, у последњих неколико година, Ђанлука Петрела започиње вртоглав креативни успон у својству предводника неколицине властитих бендова, али и дуо комбинација у којима изазива конвенције овог џез формата.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести