Врхунски музичари за крај Београдског џез фестивала

БЕОГРАД: Наши угледни музичари, саксофониста Јован Маљоковић, бубњар Лазар Тошић и пијаниста Влада Маричић, у фуриозном наступу са својим бендовима затворили су данас програм 36. београдског фестивала у Дому омладине Београда.
dzez Dnevnik (Jelena Ivanović)
Фото: Dnevnik (Jelena Ivanović)

У захтевним условима пандемије вируса ковид 19, Београдски џез фестивал остао је музичка оаза за све поштоваоце врхунског џеза захваљујући градским властима и пожртвовању чланова организационог одбора Фестивала

Следећи епидемиолошке мере, концерти су почињали у 14 и 15 сати, а публика је у ограниченом капацитету уживала у музицирању Улриха Дрекслера, једног од најзначајнијих савремених аустријских музичара.

У Београду су први пут заједно на сцени били македонски гитариста Влатко Стефановски и хрватски џез пијаниста Матија Дедић.

Италијански тромбониста Филипо Вињато представио се београдској публици са својим триом а наступ израелског контрабасисте Авишаја Коена и његовог трија одложен је јер нису могли да допутују.

Београдск фестивал обрадовао је све поштоваоце џеза импозантном монографијом која обухвата читав досадашњи историјат манифестације, од 1971. до 2019. године.

Ово капитално дело, чији је уредник Војислав Пантић, џез критичар и уметнички директор Београдског џез фестивала, изашло је из штампе пре свега неколико дана.

Кроз обиље архивског материјала, документације, фотографија, новинских критика, сећања, сведочења и текстова учесника, савременика и чланова тима БЏФ, представља опсежно сведочење не само о историји фестивала већ и џез музике у Србији и бивше Југославије, али је и прилог култури сећања о дометима домаће музике и културе.

Младе снаге српског џеза су имале прилику да прикажу шта знају на овогодишњем издању фестивала, а публика ће дуго памтити наступ вокала Горице Шутић која предводи свој бенд "Gorica & The Grooveheax".

Квартет Ивана Радивојевића такође је имао одличан наступ у програму фестивала.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести