Вукашин Irie FM: Турбо-фолк људи воле и желе

БЕОГРАД: Што сам старији, све ми се више чини да су турбо фолк изасланици овде јер их већина воли и жели, казао је Танјугу Вукашин Марковић лидер фјужн-поп бенда Irie FM који ће 29. јуна наступити у Топчидерском парку у оквиру програма Ентер фестивала. 
р
Фото: Tanjug

Ирие ФМ представљају нови звук поп музике у региону некадашње Југославије.

Синглом "Клизиш" пре годину дана направили су искорак у односу на своје реге корене и до данас успели да навикну публику на препознатљив звук кроз неколико нових нумера од којих се издвајају "Сви" и Путеви"...

Последњи у низу синглова "Љубав што смо створили" Irie FM представио је пре неколико дана.

У жанровском оквиру у музици Irie FM могу се наћи фанки, синт-поп, даб... 

Марковић каже да је бенд направио двогодишњу паузу после успеха на европској реге сцени, какао би нашли креативни оквир којим желе да крену даље. 

"Ми смо постигли леп успех на европском нивоу и били у прилици да свирамо на фестивалима са најзначајнијим протагонистима сцене...Након награде за најбољи европски реге бенд схватили смо да не желимо да нам каријера оде у том правцу...Били смо на турнеји са свим нашим, живим преосталим херојима и схватили да ту не можемо да се лактамо. Није реално да се поново створи неки нови УБ40, а нисмо били спремни на стереотипе од дредова до јефтиних социјалних парола који су обавезни за продају реге музике.Одрасли смо, а реге музика има вајб младалачке музике. У свему томе постоји специфична доза наивности суштине мотива због које се реге музика уопште и десила" казао је Марковић. 

Талентовани музичар и композитор напомиње да сада са бендом прави музику "од немила до недрага". 

"Синглови "Клизиш", "Сви", "Путеви"... садрже музичке крајности које су се у тим нумерама чак и мимолишле , али то је као после дуге везе, па желиш мало да ландараш...Тако и ми после фазе са реге концептом... Мени је најзабавније код новог албума празна страна. За сингл се упреш и желео би тада све да даш...Албум је целина и истовремено амплитуда. Мора да има ширину...Тежи и али рестерећенији задатак у домену једну песме..."каже Марковић. 

Према његовим речима сви синглови од песме "Клизиш" па све до нове нумере "Љубав што смо створили" наћи ће се на засебном албуму. 

"Обједнићемо активности бенда после паузе у једну музичку целину. Нисам сигуран да ће се све то наћи на носачу звука, али на интернету сигурно. За два месеца крећемо рад на новом албуму, нама је најважније да направимо музику за људе. То је једини стратегијски правац нашег бенда... Верујем да је важно да цела та атмосфера комуницира са људима. Неко ко слуша Irie FM не сме да помисли како желимо нешто да га слажемо. Имам утисак да много људи у данашњој музици ''ваља'' пароле радничке класе... Такозвани ангажовани бендови се користе радничком муком.." казао је Марковић. 

За њега нема дилеме да је хистерија око турбо-фолк музике присутна у Србији већ неколико деценија уназад. 

"Што сам старији све ми се више чини да су турбо фолк изасланици овде јер их већина воли и жели. Постоји намет од медија, али народ једноставно воли турбофолк. Клинци се већински ложе на вештачке нокте, вештачке косе, вештачки утисак осеби... На утисак који није реалан, није пристојан...Проблем је што људи уживају у томе. Добро им је у том Матриксу...Када гледају ријалити људима је јасно да је то неукус, али се на бизаран начин радују туђој несрећи. Лакше им је када виде да људи са више лове од њих пате" казао је Марковић. 

Без обзира на све он каже да се у Србији може лепо живети од музике а да нисте протагониста турбо-фолк сцене. 

"Није ми јасно зашто колеге са сцене остављају утисак убогости и незадовољства јер је музика невероватно добар посао. Ево ја нисам почео да свирам зурле и да мењам глас компјутером... Уживам јединствен статус са својим бендом јер радим оно што хоћу из велике потребе. Само из потребе. Може овде да се живи нормално од музике... Када направиш неке песме које људи заволе, имаш одговорност и према себи и према музици..." казао је Марковић. 

Велики солистички концерт Irie FM, како каже биће одржан у децембру у Дому омладине Београда. 

"Биће то велики испит за нас, али верујем да ће људи срећни отићи са нашег концерта" казао је Марковић. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести