Завршен 13. Војвођански фестивал гитаре

По већ устаљеном обичају, захваљујући програмима Војвођанског фестивала класичне гитаре, почетком априла Нови Сад је поново био значајно жариште гитаристичке уметности региона.
e
Фото: pixabay.com

Овогодишњи, тринаести по реду фестивал гитаре, који је организовала Асоцијација гитариста Војводине, окупио је истакнуте домаће и стране концертне солисте, реномиране педагоге, као и велики број младих гитариста из Србије: Захваљујући сарадњи са сродном манифестацијом „Еуро-стрингс“ из Сегедина, фестивал је продужен и занимљивим тродневним програмом наступа врсних младих европских виртуоза у Суботици.

Фестивал је новосадској публици понудио разноврстан концертни програм, при чему највише пажње привукао реситал доброг знанца овдашњих љубитеља музике, гитаристе и лаутисте светског реномеа Едина Карамазова, који је овога пута наступио у акустички врло захвалном амбијенту Реформатске цркве. За овај концерт Карамазов је одабрао несвакидашње захтеван репертоар, који је обухватио транскрипције за гитару сонате за виолину соло немачког барокног мајстора Јохана Писендела, Свиту број 4 за виолончело соло и Чакону Јохана Себастијана Баха, три лирска комада Сергеја Рахмањинова, као и троставачни опус оригинално намењен гитари, „Катедралу“ Агустина Бариоса Мангореа, која је богатством тонске текстуре и атмосфером религиозне лиричности складно заокружила овакав избор. Изводећи поменута дела Карамазов је публици пружио експресивна, драматичним контрастима оцртана тумачења, која су бескомпромисном консеквентошћу личног приступа публици пружила моћан и упечатљив музички доживљај. Бањалучки гитариста Игор Мотл приредио је атрактиван концерт у камерном, ексклузивном и лепом простору Креативног центра „Бо инсајд“ у Рибњаку са програмом обрада традиционалних песама и севдалинки, а запажени су били и наступ дуа који у саставу: Весна Вучуревић - флаута и Бранко Барнић, гитара, са композицијама бразилских аутора, као и соло-реситал Милоша Јањића у сали МШ „Исидор Бајић“, који је изводио Шуберове соло песме у обради Јохана Мерца, као и композиције Понсеа, Албениза и савременог мађарског аутора Миклоша Роже.

Овогодишњи фестивал обогатили су и наступи троје младих звезда фестивала “Еуро-стрингс“ у дворани „Еђшег“, пољске солисткиње Катаржине Смоларек, Виктора Ђукнића из Србије и Јукија Саита из Јапана. Млади јапански гитариста је потом концертирао и у дворани Савремене галерије у Рајхловој палати у Суботици, а у овом суботичком наставку фестивала наступили су још и Емануел Совиц из Чилеа, Габор Харт из Мађарске, као и млади солисти Зузана Вежик из Пољске и Димитрис Соукарис из Грчке. Програм фестивала обухватио је и традиционално такмичење младих гитариста „Др Јован Јовичић“ уз учешће рекордног броја такмичара из Србије и земаља региона, који су се представили веома високим извођачким нивоом, приказујући на тај начин изузетне домете овдашње педагогије и гитаристичке уметности. 

Б. Хложан

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести