Звездано небо за финале Филмхармоније

Велики заједнички пројекат Музичке омладине Новог Сада и Загребачке филхармоније, под називом „Филмхармонија“, у оквиру којег је приређен циклус од по три концерта у Новом Саду, Илоку и Вуковару, завршава се вечерас последњим наступом у Суботици на Тргу слободе, код Градске већнице и здања Народног позоришта / Непсинхаз / Казалишта.
ф
Фото: С. Дорошки

Суботичани тако имају прилику да још вечерас у 20 часова присуствују концерту, на којем Загребачка филхармонија, под диригентским вођством Крешимира Батинића, уз учешће и наших музичара, изводи музику из немих филмова Чарлија Чаплина „Малишан” и „Пасји живот“, док се приказују на великом платну.

Како је и планирано, мада због пандемије не у првобитно утврђеним терминима, досад су концерти одржани у по два града у Србији и Хрватској, и понекад временске прилике нису дозвољавале да буду на отвореном. Суботица је једини град у којем су временске прилике обећавале сва три концерта на отвореном. Потпуни угођај на концертима овог викенда тако је дало и звездано небо, које је омогућило несметано одржавање на отвореном, као и присуство бројне публике, који су с великим задовољством пратили наступ Загребачке филхармоније и филмове Чарлија Чаплина. Тиме је у потпуности испуњена идеја овог пројекта, оствареног преко Интерег ИПА прекограничне сарадње између Србије и Хрватске, чији је носилац Загребачка филхармонија, а партнер са српске стране Музичка омладина Новог Сада.

Новосађанима је пројекат оставио и вредан дар: концертни клавир „Шигеру Каваи”

Непосредно пре првог од три концерта у Суботици, градоначелник Стеван Бакић је у суботичкој Градској већници приредио пријем за чланове Загребачке филхармоније, истакавши значај овог пројекта који је повезао Србију и Хрватску. На гостопримству се захвалио директор Загребачке филхармоније Мирко Бох, изражавајући задовољство реализацијом овог пројекта и учешћем у њему. Загребачка филхармонија је овим пројектом обележила 150 година постојања, а такође и 130 година од рођења Чарлија Чаплина.

„Филмхармонија“ је окупила 50 музичара, не само чланова Загребачке филхармоније, већ су на свим концертима, као придружени чланови ЗФ, наступале и новосадске музичарке - флаутисткиња Соња Антунић, пијанисткиња Рита Кинка и чланице квартета ТАЈЈ: виолинисткиње Александра Крчмар Ћулибрк и Јованка Мазалица, виолисткиња Јелена Филиповић и виолончелисткиња Тимеа Калмар. Поред њихове одличне сарадње, која је остварена на велико заједничко задовољство, и поменутих концерата, у којима је публика у поментим градовима уживала, пројекат„Филмхармонија“ је Новосађанима донео и вредан поклон у виду концертног клавира „Шигеру Каваи“, о којем брине Музичка омладина Новог Сада.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести