Звезде џеза Холанд, Потер, Хусаин на фестивалу у Панчеву

ПАНЧЕВО: Домаћи састав Драган Ћалина квартет, америчко-индијски бенд Крос карентс трио и Шеј Хазан квинтет из Израела, наступиће 31. октобра на отварању Панчевачког џез фестивала у локалном културном центру, најавили су организатори.
p
Фото: EPA/EFE Javier Etxezarreta

Панчево је град који у последњих пар деценија даје изузетан допринос домаћој џез сцени.

Међу неколицином младих музичара који су се тада заблистали на сцени био је и панчевачки пијаниста Драган Ћалина, који ће са својим квартетом одржати концерт прве фестивалске вечери, са почетком у 20 сати.

Осам година је провео радећи и школујући се у Амстердаму, а након повратка у Србију снимио је свој први ауторски албум "Круг", уз Луку Игњатовића на саксофону, Пеђу Милутиновића на бубњевима, и контрабасисту Бориса Шаиновића.

Исте вечери на програму је концерт изузетног састава Крос карентс трио.

Трио у коме свирају басиста Дејв Холанд, саксофониста Крис Поттр и таблиста Закир Хусаин таква је постава из снова, у којој се сусрећу оно најбоље из историје џеза и индијске музике.

Од касних шездесетих до данас, Холанд, Хусаин и нешто млађи Потер су се појавили - у својству бендлидера или гостујућих музичара - на стотинама албума и збирно су сакупили преко 100 година континуираног и успешног постојања на светској џез сцени.

Овим суперстаровима нису потребна друга референтна имена која би им подигла углед; она су та која својом звучношћу дају значај каријерама других џез музичара, који ће можда једног дана досећи њихов звездани статус.

Последњи наступ прве фестивалске вечери резервисан је за израелски Шеј Хазан квинтет.

Иза израелске креативне сцене која се успешно пробила и до самог глобалног мејнстрима џеза, вредно ради нова генерација израелских музичара којој су такве стилске референце тесне.

Један од њих је и Шеј Хазан, 30-огодишњи контрабасиста који је прошле године објавио прва ауторска издања под својим именом.

Панчевачки џез фестивал одржава се двадесет други пут у организацији Културног центра Панчева, уз покровитељство Града Панчева, Министарства културе и информисања Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, а уз подршку Амбасаде САД, Италијанског института за културу, Амбасаде Мађарске, Колегијума Хунгарикум, Амбасаде Израела, Аустријског културног форума и Дунав осигурања.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести