Награђени Жилник „колатерална штета”

Филмски фестивал Мотовун, у истоименом истарском месту, почео је - звиждањем, јављају хрватски медији. Публика која иначе воли овај фестивал и већ дуго ужива

 у њему, за овај потез одлучила се из протеста према једној другој, или можда боље рећи јединој сварности, оној у којој политичари и други моћници кроје медијску, па и интимну слику света.

Хук из неколико стотина пиштаљки дуго је одзвањао, а прекрио је чак и церемонију додела награда почасним гостима фестивала, међу којима је и прослављени редитељ из Новог Сада, Желимир Жилник. Жилник је добио награду “Маверик”, а на фестивалу ће бити приказана његова ретроспектива, почевши од филма “Рани радови” који је добио “Златног медведа” у Берлину 1969. године.

Занимљиво, реакција публике није била спонтана, него је део планираног сценарија организатора. Посетиоцима су подељене пиштаљке, а директор фестивала Игор Мирковић упутио их је да извижде све оно што људе у Хрватској, поготово у последњих пола године, максимално исцрпљује. Нарано, реч је о политичкој институционалној нестабилности, какву добро познају и грађани Србије, поговото пре и након сваког изборног циклуса. Због тога, “Мотовун” се ових дана одвија под сатиричким слоганом “Прошле године је било боље”.

Специјални гост отварања био је популарни репер без длаке на језику Едо Мајка, који је у духу теме, фесивал отворио преуређеном верзијом свог хита “Но сикирики”.
- Раја, хајмо сви у штрајк глађу, ако не буде гласача неће знати да се снађу - поручио је популарни репер.
Филмски фестивал Мотовун трајаће до суботе. Програм садржи стотињак филмова који се приказују у четири биоскопа. За главну награду “Пропелер Мотовуна” и награду филмских критичара Фипресци у трци је 18 филмова, а награда ће бити додељена и најбољем кратком филму.

На фестивалу се приказује и низ филмова из Италије као овогодишње земље партнера, у посебном програму названом „Бела Италија”, а посебне фестивалске селекције посвећене су филмовима о јачању европске деснице, те филмовима који се гледају виртуалним технологијама, уз специјалне пројекције у част добитника посебних фестивалских награда, Желимира Жилника и Ненада Пуховског, преноси “Глас Истре”.

И. Бурић

Ауторска особеност

Награда „Маверик” Филмског фестивала Мотовун додељује се „ауторима који својом иновативношћу шире границе филмског израза”, а Жилник је на фестивалу у Мотовуну представљен као пионир докудраме, један од зачетника црног таласа и „једна од највећих ауторских особености овог дела Европе”.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести