Народни музеј чека страницу Мирослављевог Јеванђеља и руску Думу

БЕОГРАД: Руска Дума још није усвојила Споразум који су потписала министри културе Србије и Русије о међусобном уступању 166 странице Мирослављевог јеванђеља и седам слика руског уметника Николаја Константиновича Рериха, а очекује се да ће то урадити веома брзо, јер је Србија окончала правну процедура која ће омогућити размену културних артефаката између две земље
miroslavljevo jevandjelje, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Српски парламент усвојио Споразум између влада Србије и Руске Федерације о међусобном уступању ових културних добара, чиме је, како је Тањугу речено у Министарству културе , правна процедура у Србија завршена.

"Сада се чека да Руска Федерација заврши своју правну процедуру која обухвата усвајање истог Споразума у Државној думу. Када то буде завршено, иде се на размену дипломатских нота, а затим на технички део реализације саме предаје", наводе у Министарству.

У Народном музеју у Београду који чува слике, за Русију изузетно важног уметника Николаја Рериха, али и Мирослављево јеванђеље, спремни су за предају слика и пријем и бригу о 166., јединој недостајућој страници најстаријег ћирилићног српског рукописа, која се сада чува у Националној библиотеци Русије у Санкт Петербургу. "Када недостајући део Мирослављевог јеванђеља стигне у Србију и Београд ми ћемо заједно са професиналцима из Народне библиотеке Србије који су задужени за бригу о старим књигама, водити рачуна и вредном уметничком предмету. Мирослављево јевађеље се чува у посебним условима у Народном музеју и иста процедура биће примењена и на његову недостајаћу страницу када стигне у Београд" казала је директорка Народног музеја у Београду Бојана Борић Брешковић Тањугу.

Она напомиње да је 166 страница Мирослављевог јевађеља била изложена 2015. године у Народном музеју у Београду и то је, како подсећа био први сусрет наше публике са вредним артефактом.

Према њеним речима 166 страница Мирослављевог јеванђеља је у одличном стању јер експертски тим конзерватора Националне библиотеке Русије у Санкт Петербургу на веома брижан начин чува тај уметнички предмет.

Како додаје седам слика Николаја Рериха из Народног музеја у Београду, које су настале између два светска рата, а у Београд их донели емигранти из Русије, после завршетка правне процедуре у руској Думи биће пребачене у Музеј посвећен Рериху који се у оснива у Москви.

"Руска Федерација настоји да што више Рерихових дела буде доступну публици у Музеју посвећеном његовом животу и раду у Москви.Намера нам је да у Народном музеју изложимо за јавност тих седам слика Николаја Рериха пре него што их испратимо у Москву" најављује Борић Брешковић.

Медији су најавили да се очекујуе да шеф током посете шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова Београд 24. марта, на дан обележавања 21. годишњица почетка бомбардовања, званично буде обављена примопредаја странице Мирослављевог јеванђеља и Рерихових слика.

Али како је заменик министра културе Руске Федерације Олга Иарилова, пре пар дана изјавила дописнику руског ТАС С а из Београда за законску процедуру која треба буде завршена у руској Думи биће потребо око месец и по дана.

Како је објаснила по процедури се прво пише закон о споразум, који је предат власи, а који онда морати да одобри Државна дума и она очекује да то буде учињено на пролећном заседању Думе.

Споразум о примопредаји ових културних добара између две земеље потписан је у Београду 19. октобра 2019. године, током посете руског премијера Дмитрија Медведева

Повратак 166. странице Мирослављевог јевандељ , уз истовремено враћање дела ренесансног руског уметника, договорили су раније српски руски председници Александар Вучић и Владимир Путин током Путинове посете Београду.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести