Атеље 61 најавио програме за ову годину

Атеље 61, јединствени центар уметности таписерије у Србији и један од малобројних у свету који промовише ову ликовну дисциплину, представио је свој овогодишњи програм.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Нову излагачку сезону Атеље 61 започеће на пролеће гостовањем у Музеју “Цептер” који се налази у репрезентативном простору у Кнез Михајловој улици у Београду. Ово је и прва сарадња на нивоу јавно приватног партнерства јер је Музеј “Цептер” први референтни приватни музеј у земљи. Две институције баштине значајна дела наших врхунских савремених уметника у различитим ликовним медијима, у једној су то таписерије, док другу чини колекција слика, графика, цртежа и скулптура, који ће бити представљени на заједничкој изложби чији ће аутор бити др Ивана Симеуновић Ћелић.

Део националне збирке Атељеа 61 у летњем периоду биће представљен на изложби која ће бити приређена у Умјетничкој галерији Босне и Херцеговине у Сарајеву. Успостављање сарадње са сродним институцијама у региону, али и у Европи и свету, као својеврсна културна дипломатија на листи је приоритетних активности и планова Атељеа 61, кажу у овој установи наводећи да је то дефинисано и петогодишњим стратеш- ким планом рада и уврштено у Агенду активности пројекта “Нови Сад - Европска престооница културе 2021” како би се таписерија као декоративна, монументална ликовна дисциплина што више популарисала управо делима израђеним у самом Атељеу 61. Како открива директор Атељеа 61 Зоран Булатовић, управо у години када Нови Сад буде носио титулу европске престонице културе овај јединствени центар таписеријске уметности добио је позив да део своје богате колекције, коју чини преко 260 експоната познатих аутора, представи на изложби у Културном центру у Копенхагену. Гости из Данске су већ неколико пута долазили на Петроварадинску тврђаву да виде фонд Атељеа 61 који би на изложби таписеријске уметности из света имао свој посебни сегмент. О угледу које ова установа већ готово шест деценија остварује и на простору некадашње Југославије и изванредном умећу њених ткаља говори и податак да се тренутно у Атељеу 61 ради таписерија по картону Дубровчанке Јагоде Буић, светски познате таписеристкиње, за њен будући музеј.

По 21. пут Атеље 61 ће ове године одржати своју бијеналну међународну колонију таписериста, најдувечнији резиденцијални програм Новог Сада, која носи име по оснивачу установе, великом војвођанском сликару и таписеристи Бошку Петровићу. Први пут ова колонија, која ће се одржати крајем августа имаће дефинисан програм. У договору са Фондацијом “Нови Сад - Европска престоница културе 2021” одлучено је да се на овогодишњи сазив колоније позову стрип аутори и да се затим њихови цртежи преведу у медиј таписерије. Приближавање таписеријске уметности млађој публици кроз изложбу “Виртуелне нити” реализовало би се коришћењем нових технологија у виду видео материјала и других активности из домена анимације. Већ две деценије Атеље одржава и школу ткања као би се и на тај начин популарисала ова ликовна дисциплина.

Поставка у резиденцији америчког амбасадора

Протеклу годину, између осталог обележило је гостовање Атељеа 61 у резиденцији новог америчког амбасадора у Србији Ентонија Годфрија. Бирајући дела наше културне баштине која ће шест месеци красити његов нови дом амбасадор се одлучио између осталог за таписерије из колекције Атељеа 61. Крајем године завршен је интернационални конкурс за идејно решење картона за таписерију који је овог пута био посвећен студентским радовима јер је Нови Сад био престоница младих. У Музеју града представљена је изложба знаменитих војвођанских аутора из фундуса ове две установе, док је у Музеју Војводине излагала наша позната уметница и таписеристкиња Милица Мрђа.

        Н. Попов

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести