БГ: Уметничка дела из приватне колекције Петровић у Галерији 73

БЕОГРАД: Експонати музејске вредности из приватне колекције Петровић биће изложени 5. децембра у београдској Галерији 73.
i
Фото: Promo/galerija73.com

Изложбу ће у 19 часова отворити Никола Кусовац, дугогодишњи кустос Народног музеја, а биће представљен избор радова 23 уметника.

Публика ће видети дела Милана Блануше, Божидара Дамјановског, Владимира Дуњића, Боре Иљовског, Љубодрага Јанковића Јалета, Ратка Лалића, Александра Луковића Лукијана, Марине Накиђеновић, Милије Нешића, Предрага Пеђе Нешковића, Душана Оташевића, Љубе Поповића, Јована Ракиџића, Кемала Рамујкића,Миодрага - Драгана Рогића, Раде Селаковић, Јована Сивачког, Младена Србиновића, Воја Станића, Милана Сташевића, Теодора Стевановића, Радосава Тркуље и Александра Цветковића.

Колекција Петровић обухвата дела у распону од 1976. до 2008. године.

Њен почетак означава слика Кемала Рамујкића, која је подстакла љубитеље да набаве вишедела од истог аутора, упоредо и од многих других. Неколицина уметника заступљена јерадовима који упућују у њихове узлете и стваралачка раздобља.
Бројнији су они чија настојања и домете сублимише по једно врло добро изабрано дело. Циљ Олге и Душана Петровића није да, помузеолошком принципу, окупе све што је траг о правцима, покретима и трендовима у Србији.

Њихова збирка обилује врхунским остварењима из различитих стваралачких периода њимаомиљених уметника , речи су историчарке уметности Љубице Миљковић, ауторке текста закаталог изложбе.

На изложбама овог типа колекционари доприносе томе да култура буде доступна свима и дасви уметнички простори могу да подрже вредна уметничка дела.

Начини формирања приватних збирки зависе од укуса и сензибилитета оних који су их установили, али свакако сведоче о томе да су колекционари познаваоци уметности и врло често пријатељи уметника чија остварења цене и бирају за своју збирку.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести