Бјелогрлић: Свака генерација има потребу да осваја слободу

БЕОГРАД: Свака нова генерација има потребу да осваја своје слободе, изјавио је данас глумац Драган Бјелогрлић, поводом 200. извођења представе "Лет изнад кукавичјег гнезда", у којој још од 2005. године на сцени Београдског драмског позоришта игра главну улогу.
dragan bjelogrlic kropovan, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Према његовим речима, у почетку је у позориште долазила публика која је гледала истоимени чувени филм Милоша Формана, са Џеком Николсоном у улози Мек Марфија.

"Након првих 20 или 30 извођења представе људи су, углавном, упоређивали наш комад са истоименим филмом Формановим филмом. Сада у БДП долази публика која први сусрет са тим маестралним текстом има преко наше представе", казао је Бјелогрлић и додао да својеврсна ода слободи чини тај тескт увек актуелним.

Познати глумац каже да "док год постоји човек, трагаће за неком слободом".

"Занимљива је судбина тог текста, јер је изашао након Другог светског рата за време такозване ''гвоздене завесе''. Текст је говорио о борби појединца против система и у време студентских демонстрација и хипи покрета свет је много више разговарао о људским слободама. Тај текст се везивао и за моменат доласка слободе са уласком либерланог капитализма у та источно-европска друштва. Ми живимо данас тај либерални капитализам, додуше у балканској верзији. Овде и у свету, који дуже од нас упражњава либерални капитализам, питање слободе појединца је актуелније него икад", рекао је Бјелогрлић.

За њега је прича о људској слободи веома универзална и када настане добра представа са тако сјајним текстом, она има могућност да комуницира са различитим генерацијама у различитим временима.

"Свака нова генерација има потребу да осваја своје слободе. Један паметан човек ми је казао да сам ја у представи Србија, а да је болница у коју сам у комаду доспео, заправо, свет. То се десило након неколико уводних извођења представе 2005. године. Ето, то је био његов доживљај представе. Имали смо срећу да радимо представу по тексту који представља упечатљиву оду људској слободи и зато је са успехом играмо и данас", казао је Бјелогрлић и додао да је имао прилике у каријери да игра представе које су имале много извођења - "Мала" са 170 и "Моја драга" са 150 извођења.

Према његовим речима, када изађе премијера глумци још спроводе редитељске задатке, а после 30. извођења ансамбл узме представу под своје.

"Интересантно је да представа ''Лет изнад кукавичијег гнезда'' траје пет минута краће него на премијери, што није уобичајно. Скинули смо неке транзиције и мало убрзали представу. У ових 200 извођења сала само два или три пута није била пуна", каже Бјелогрлић.

Он истиче да је срећан јер игра у представи у којој постоји десет сјајних улога, где његове колеге играју лудаке и практично могу да раде шта хоће. Представа већ дуго изгледа, каже, као "добро измонтиран филм" и она је, већ дуго његов једини контакт са позориштем.

Према његовим речима заједно са ансамблом представу је играо свуда по Србији, у Ријеци, Пули и Бањалуци.

"Нисмо играли у Сарајеву, Загребу и Љубљани, али нови директор БДП-а Југ Радивојевић најављује такву могућност до краја године. Сигуран сам да би представа изазвала велику пажњу у региону, иако тамошња публика воли да види позоришне представе са неким текстом српског писца", казао је Бјелогрлић.

Драму "Лет изнад кукавичјег гнезда" написао је Дејл Васерман 1962. године. Прво извођење било је 1963. године на Бродвеју, са Кирк Дагласом у главној улози.

У Београду је премијера премијерно изведена у Београдском драмском позоришту, 5. новембра 2005, у режији Жанка Томића, са Драганом Бјелогрлићем у главној улози, док је 200. извођење заказано за 19. октобар, на сцени "Оливера и Раде Марковић".

У представи поред Бјелогрлића играју Слободан Бода Нинковић, Милан Чучиловић, Милица Зарић, Даниел Сич, Феђа Стојановић, Марко Живић, Срђан Дедић, Саво Радовић.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести