Богат програм ГМС за 2019: Капиталне изложбе и гостовања

НОВИ САД: Протекле године Галерија Матице српске је реализовала низ програма у којима су се пре свега бавили собом - својом колекцијом, запосленима, зградом и сарадницима, а за 2019. у плану је више капиталних изложби и гостовања, указала је најављујући планове за ову годину на јучерашњој конференцији за штампу др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Матичине галерије.
gms tijana palkovljevic bugarski
Фото: galerijamaticesrpske.rs

Изложбена година започеће 1. фебруара поставком “Млади бирају” у сарадњи с новосадским средњим школама уз подршку ОПЕНС-а, Фондације “Нови Сад 2021” и Војвођанске банке ОТП групе, како би младима пружили прилику да покажу шта је то што они бирају из богате збирке ГМС.

За почетак априла је планирана монографска изложба о великом српском сликару и песнику 19. века Ђури Јакшићу, у сарадњи са Народним музејом у Београду, коју ће пратити монографија ауторке др Снежане Мишић.

Традиционално за Дан Галерије у октобру припрема се репрезентативна изложба која ће овог пута бити посвећена великом мајстору српског барокног сликарства Теодору Крачуну, чији ће аутор бити Владимир Симић, а пратиће је монографија проф. др Мирослава Тимотијевића.

У оквиру едиције “Традиција и савремено стваралаштво” у плану је изложба и публикација Поклон-збирке ликовног критичара и колекционара Саве Степанова са делима српских сликара из последње четвртине 20. века која ће употпунити овај период у колекцији ГМС. У оквиру обраде и промоције галеријских збирки планира се изложба и публикација посвећена делима примењене уметности, као и публикација Збирке копија.

Галерија ће током године објавити и две докторске дисертације др Игора Борозана о представи владара у српској визуелној култури 19. и почетком 20. века и др Ане Богдановић о стратегији изложбене и културне политике Југославије на венецијанском бијеналу (1938 - 1990).

Настављајући и у овој години богат програм међународне сарадње Галерија ће са изложбом принтова “Европски феномени у колекцији ГМС” гостовати у Румунији и Мађарској. После изложбе о односима српског и француског интимизма која до следећег месеца траје у Културном центру Србије у Паризу тамо ће бити представљена и изложба “Сава Шумановић и тајна под куполом”, још једна прича која повезује Србију и Француску о чувеном стубу који је наш велики уметник осликао у париском кафеу “La Coupole”.


Педесет хиљада посетилаца

У протеклој години ГМС је приредила 14 изложби, десет у свом простору, једну гостујућу у земљи и три у иностранству. Број посетилаца био је већи од 50.000 што, по речима управнице показује да је дало резултате оно што су урадили на постављању стандарда, отварању нове сталне поставке и реновирању зграде.

Томе у прилог говоре и три награде међу којима је и она Националног комитета ИКОМ-а за пројекат године- обележавања 170 година трајања. Колекције ГМС обогаћене су током 2018. са 79 нових дела, међу којима се посебно истичу радови сликара Николе и скулпторке Радмиле Граовац које је Галерији поклонила њихова ћерка и седам дела изузетне важности за нашу националну уметности прибављена откупом захваљујући Министарству културе.


Галерија ће наставити и друге програме које је публика радо посећивала као што су Месец франкофоније, Лето на Тргу галерија, а они намењени најмлађим посетиоцима проширени су и на тинејџере и бебе.

Важан сегмет рада ГМС посвећује рестаурацији и конзервацији о чему је говорио мр Данило Вуксановић, програмски директор наводећи да је ово одељење током прошле године радило на сликама великих формата за актуелну поставку, али и другим бројним делима из сопствене колекције, као и за друге институције пре свега Музеј Будимске епархије у Сентандреји током припрема нове сталне поставке у адапатираној згради некадашње Препарандије.

Делатност Галерије прошириће се и ван њене зграде у оквиру програма Парк скулптура на Тргу галерија. Планирано је да се за сада поставе три скулптуре из три галерије са овог трга са жељом да се он до 2021. трансформише у нови културни простор града.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести