Брадић: Комедија је озбиљан посао у годинама опасног живљења

ЈАГОДИНА: Селектор 49. Позоришног фестивала најбољих комедиографских остварења Србије "Дани комедије" редитељ Небојша Брадић данас је у Јагодини саопштио репертоар фестивала, који се по традицији одржава од 20. до 27. марта, оценивши при томе да је комедија озбиљан посао у "годинама опасног живљења".
bradic
Фото: Tanjug (Dušan Aničić)

На конференцији за медије, којој су присустовали и уметнички директор фестивала Добрица Милићевић и директор Културног центра Небојша Петровић, Брадић је истакао да комедије које је издвојио за овогодишњу смотру можда неће публику насмејати

у очекиваној мери, али ће покажати да се у најбољим комедиографским преставам могу открити људске судбине и тамне стране овог света, као што је то могуће и у представама трагедија.

Уз напомену да је овогодишње гесло фестивала "Горке комедије", Брадић је истакао да у представама за овогодишњи фестивал постаје јасно да "трагично" и комедија могу сасвим лепо да се сједине у делу које представља "наш свет".

Горка комедија је естетска објективизација проистекла из хаотичне реалности морала и изгубљеног, нарушеног поретка света, објаснио је Брадић и додао да је у горкој комедији комични набој истовремено неодољив и опасан, зато што се налази на граници између позоришне представе и приватног живота.

Највише представа је из позоришта Војводине: Новог Сада, Суботице, Сомбора.

Прва ће бити изведена комедија "Јованча на путу око света" Бранислава Нушића, у режији Золтана Пушкаса и у продукцији Српског нарадног позоришта Нови Сад, а следећег дана на репертуару је "Зла жена" Јована Стерије Поповића, режија Ива Милошевић у извођењу Народног позоришта Суботица.

Трећег дана публика у Јагодини ће видети представу "Корешподенција" Борислава Пекић, режија Горчин Стојановић у извођењу Звездара театра. Наредног дана на репертоару је "Црна кутија" Ане Ђорђевић, режија Андреја Носова у коопродукцији Београдског драмског позоришта.

Пета представа која ће бити изведена на "Данима комедије" је "Власт и њена опозиција" Небојше Ромчевића, режија Егон Савин у извођењу Народног позоришта Ниш, а шеста "Густав је крив за све", на основу цртаног филма, режија Кокан Младеновић у извођењу Позоришта "Костолањи Деже" Суботица.

Последња представа у званичној конкуренцији за награде, по избору Брадића је "Тартиф", Жан Баптис Поклен Молијер, режија Игор Вук Торбица у коопродукцији Народног позоришта из Сомбора и Српског народног позоришта Нови Сада.

Брадић је предложио и да осма представа, која се по традицији игра ван конкуренције, а у част награђених и на дан доделе награда и затварања фестивала, буде "Арт" Јасмине Резе, режија Алиса Стојановић у продукцији Атељеа 212 Београд.

Брадић је истакао да су критеријуми избора представа подразумевали "критички ангажман, професионализам и целовитост израза".

Овај избор карактерсише редитељска читања класичног и савременог текста, велики број глумачких креација и продукцијска заокруженост, закључио је Брадић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести