Брнабић уручила награду "Јован Ћирилов" Папајоану

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић уручила је нагараду "Јован Ћирилов - за корак даље" грчком визуелном уметнику, редитељу и кореографу Димитрису Папајоноу вечерас у Скупштини града Београда. 
бр
Фото: Tanjug

Награду "Јован Чирилов" додељује Београдски фестивал игре. 

Брнабић је честитала БФИ важан јубилеј, 15 година успешног рада. 

"За то време БФИ је израстао у један од културних култних брендова Београда и Србије и без сумње постао један од најважнијих европских фестивала уметничке игре. Захваљујући Аји Јунг и фестивалу и свима који га подржавају, Београд је постао престоница уметничке игре", казала је Брнабић. 

Она је истакла да јој је посебно драго што се представе у оквиру фестивала играју и у Новом Саду што је, како каже, важан допринос децентрализацији културе. 

"Захваљујем се и Националној фондацији за уметничку игру и БФИ што се свакодневно труде да допринесу децентрализацији културе и тако доринесу равномернијем регионалном развоју Србије. Прошле године реализован је уз помоћ наших пријатеља из Швајцарске "Караван игре" током којих су врхунске представе и различити садржаји били представљени у 15 градова широм Србије", казала је Брнбић. 

Премијерка је истакла да нема одрживог развоја без културе и без неговања и подршке креативности, индивидуалности и образовању. 

"Култура и креативне индустрије имају огроман потенцијал за економски развој, девизни прилив, запошљавање, ребрендирање Србије, развој туризма и културну дипломатију. Они су посебно важни за промоцију Србије у свету и представљање једне нове другачије Србије. То ће бити тема конференције о креативним индустријама која се сутра одржава у Београду и која ће окупити наше највеће стручњаке", казала је Брнабић. 

Димитрис Папајоану је нагласио да је почаствован јер му је уручено вредно признање. 

Аја Јунг оснивач БФИ казала је да је Јован Ћирилов био строг критичар и пријатељ. 

"На крају сваке представе прво бих погледала у Јована и из његовог мига или дискретног знака знала сам да ли смо нешто померили за корак даље. Тај мали корак унапред Јован би обичном свету преводио у спектакуларно или генијано без много жеље да слуша туђа нагађања или импресије, јер је толико тога знао о светском театру", казала је Јунг. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести