Чешки фестивал одузима награду Кустурици због Русије

ПРАГ: Међународни филмски фестивал Фебиофест одлучио је да одужме редитељу Емиру Кустурици награду ‘‘Кристијан’‘, јер је уочи напада Русије на Украјину прихватио понуду руског министра одбране Сергеја Шојгуа да постане директор Централног академског позоришта руске армије у Москви, рекао је за Чешку новинску агенцију (ЧТК)директор фестивала Камил Спачил.
emir kusturica
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Иницијатива да се одузме награда Кустурици, који је режију завршио у Прагу, потекла је од оснивача и почасног председника фестивала Фероа Фенича.

„Поздрављамо иницијативу нашег почасног председника и кренућемо у акције повлачења награде Кристијан Емиру Кустурици", рекао је Спачил, преноси портал Чешке новини.

Кустурица је награду Кристијан добио 2017. године за допринос светској кинематографији.

Фенич је рекао да је још тада био против тога да Кустурица добије награду због његове "склоности да се диви тоталитарним вођама и подржава их", што значи да "упркос таленту режисера не испуњава етичке, моралне и демократске вредности и критеријуме да буде награђен".

Он је позвао и друге чешке фестивале који су у прошлости награђивали Кустурицу да му одузму награде.

Кустурица је 2019. године добио Орден заслуга од председника Чешке Милоша Земана, а претходно га је одликовао и руски председник Владимир Путин.

Агенција ТАСС је 21. фебруара објавила да ће Кустурица водити позориште руске војске.

Кустурица је рекао да је предлог руског министра да води централно позориште војске „са великом историјом и традицијом” за њега „велика част”.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести