Четири године без Владе Дивљана

БЕОГРАД: На данашњи дан 4. марта пре четири године преминуо је Влада Дивљан, композитор, извођач и стваралац који је оставио неизбрисив траг на музичкој сцени бивше Југославије, подсетили су из промотерске куће Long Play.
vlada divljan
Фото: Youtube Printscreen

Дивљан (1958-2015) је као гитариста, певач и главна креативна снага култног састава Идоли у првој половини осамдесетих година био заслужан за класике какви су "Ретко те виђам са девојкама", "Малена", "Русија", "Небеска тема", "Маршал" и "Она то зна", да поменемо само неке од песама из богатог опуса Идола, у коме се посебно истиче ремек дело, албум "Одбрана и последњи дани" (1982).

Током дуге самосталне каријере по распаду Идола, Влада нам је подарио "Она ради у Руднику/Патуљке", "Све лажи света", "Однеси ме" и, по многима, једну од његових најбољих песама "Само једну љубав имам", забележену на мини албуму "Четири годишња доба" (2012) Владе и Љетног кина. 

Вадин пријатељ и музичар, члан Невладине организације, перкусиониста Борис Буњац припремио је нову верзију ове песме коју је Влада снимио са НВО, коју су осим Буњца цинили и Владини дугогодишњи сарадници и пријатељи басиста Зденко Колар, пијаниста Александар Шандоров и бубњар Марко Миливојевић.

То је последњи снимак који је Невладина организација направила са Владом пре доста година, остао је сакривен у компјутеру да сачека моју сигурност да ће звучати добро и било му је потребно тачно три године за то. На крају сам микс ипак реализовао у Владином омиљеном програму, Логиц Про X, и јесте био у праву када је говорио да ту музика звучи лепше" објашњава Борис Буњац

На Владину значајну и богату заоставштину подсетио је и прошлогодишњи емотивно величанствени концерт одржан 10. маја на његов 60. рођендан у београдском Сава центру, где су неке од Дивљанових најлепших песама изводили Момчила Бајагић, Корнелије Ковач, Душан Којић-Која, Зоран Костић-Цане, Небојша Антонијевић Антон, Дарко Рундек, Зоран Предин, Саша Лошић, Дејан Вучетић, Горан Васовић, Бојана Вунтуришевић и бројни други, уз подршку Невладине организације и загребачког Љетног кина.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести