Циклуси разговора „Говорим, дакле постојим” у “Радио кафеу”

У оквиру циклуса разговора “Говорим, дакле постојим”, новосадски Радио кафе овог месеца најављује три догађаја, који тематизују феномен интернета, говора и радија.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

У разговорима на ову тему учествоваће: Витомир Симурдић, Весна Ждрња, Саша Латиновић, Владислава Гордић Петковић, Ида Боснић и Иван Варњу.

Први разговор, под називом “Бос на жици”, биће уприличен у четвртак у 19 часова у Радио кафеу (Милетићева 45), а водиће га глумица и продекан за наставу на Академији уметности у Новом Саду Весна Ждрња и теоретичарка књижевности и културе и професорка енглеске књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду Владислава Гордић Петковић.

„Да ли је интернет показао да су глупи у већини, користимо ли боље свој мозак или интернет, да ли су друштвене мреже нека врста античке пијаце, има ли одговорности на друштвеним мрежама, има ли релевантног мишљења, чему води култура консензуса на друштвеним мрежама која креира привид дијалога, да ли интегритет једног човека на интернету лежи у прегледању историје његове претраге”, о томе ће бити речи вечерас у Радио кафеу.

„Кажи ’А’“, назив је друге трибине, која ће бити одржана 23. јануара, а посвећена је говору. У овом разговору учествоваће логопед Ида Боснић и професор сценског говора на Академији уметности у Новом Саду и глумац Саша Латиновић.

- Зашто наша деца све касније проговарају и зашто све лошије говоримо? Која је улога у томе дневне центрифуге која нас меље, а која родитеља који се све мање баве децом и испуњавају дечје жеље а да их она ни не именују? Која је улога глагола “желети” у све каснијем проговарању? Шта се дешава када тако - речима шкрто - опремљен човек пожели да буде глумац, спикер, водитељ, новинар? Може ли се погрешан говор исправити, а речи које недостају надоместити, када је добро да се почне на томе радити? Која је улога стручњака, а која породице, која разговора, читања, размењивања мисли у дружењу... - о томе ће говорити Ида Боснић и Саша Латиновић.

Радијски водитељи Витомир Симурдић и Иван Варњу учесници су трећег разговора под називом “Казна за уши”, који ће бити одржан 28. јануара.

- Како је то било бити водитељ некада, у време златних дана радија, како су откриване групе које ће потом постати култна имена југословенске музике, а како је бити водитељ данас у времену нас свезнајућих незналица? Говориће бард регионалног радијског етра Витомир Симурдић, човек који је патентирао културу говора на ексјугословенским радијским просторима и његов млади колега, водитељ и музички уредник Радија 021 Иван Варњу, који је тај концепт успешно прилагодио времену у којем живимо - најављују у Радио кафеу.    

        Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести