Чувени балетан Сергеј Полуњин на Егзиту

НОВИ САД: Након прошлогодишњег говора активиста из глобалног покрета "Standing Rock", те дирљивих и инспиративних речи једног од најбољих светских мотивационих говорника Ника Вујичића, уз финално извођења дела представе "Коса" са преко 30 глумаца на сцени, ове године ће наступити светска балетска звезда Сергеј Полуњин.
i
Фото: Youtube Printscreen

Након што 12. јула на главној бини наступе алт-рок и арт-поп диве LP и Фивер Реј, уследиће музичко-сценски перформанс једне од највећих балетских звезда нашег доба Сергеја Полуњина, инспирисан личним осећајем слободе која је тема овогодишњег фестивала. 

Полуњин је освојио планету својим наступима са готово свим највећим светским балетским ансамблима, те са деветнаест година постао најмлађи првак лондонског Краљевског балета. 

Наступао је у миланској Скали, Бољшој театру и позоришту "Станиславски" у Москви, те лондонском "Ројал Алберт холу". 

Познат је и по свом бунтовништву против естаблишмента и позивима да се класичан балет извуче из елитистичких кругова. 

"Не могу да дочекам да наступим на најбољем европском фестивалу. Овогодишња тема Егзита је у потпуности у складу са мојим уметничким сензибилитетом. Слобода је оно чему сви треба да тежимо. Лични осећај слободе за мене је есенцијалан, а наступ на Егзиту је манифест те слободе", изјавио је Полуњин.

Његов турбулентан живот приказан је у документарном филму "Dancer" Стивена Кантора, а фанови савремене музичке сцене заволели су га у споту Хозиера "Take Me to Church".

Уметник украјинског порекла последњих неколико година не задовољава се класичним балетом, већ свој раскошни таленат опробава и на великом платну, као и у новим сценским и музичким формама. 

Запажене улоге Полуњин је остварио у филмовима "Издаја" (Red Sparrow) са Џенифер Лоренс, "Убиство у Оријент експресу", као и у новом Дизнијевом филму "Крцко Орашчић и четири краљевства", у којем ће играти заједно са звездама Холивуда, Киром Најтли, Хелен Мирен, Морганом Фриманом и другим. 

Свој вансеријски таленат Полуњин ће приказати у самом финалу церемоније отварања који режира млада новосадска редитељка Соња Петровић, а придружиће му се преко 40 извођача на сцени, као и " Almazian Symhony", атрактивни оркестар од 25 девојака, предвођен Кхаћатур Алмазианом, јерменским виртуозом на виолини, који изводи класику у кросовер стилу.

Након церемоније ће традиционално уследити ватромет, после којег на сцену излазе тренутно најпопуларније светске хип-хоп звезде, америчке група "Мигос".

"Егзит" се одржава од 12. до 15. јула.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести