Да Винчијев цртеж обара аукцијски рекорд од 16,8 милиона долара

ЛОНДОН: Цртеж медвеђе главе славног италијанског сликара Леонарда да Винчија би могла да достигне цену од 16,7 милиона долара, што би могао да буде рекорд у овој категорији, саопштили су из британске аукцијске куће Кристис.
da vinci1
Фото: Youtube Printscreen

Дужине само седам центиметара "Глава медведа" је насликан на ружичасто-беж папиру, а појавиће се на аукцији у јулу, преноси Ројтерс.

Аукцијска кућа наводи да је цртеж један од осам очуваних цртежа Леонарда да Винчија у приватном власништву који не припадају Британској краљевској колекцији или Девоншајр колекцији у Чатсворту.

То ће бити главна ставка на аукцији Кристиса 8. јула у Лондону, са процењеном вредношћу између 11 и 16,7 милиона долара.

Претходна рекордна продаја се одиграла 2001. године, када је за Да Винчијев цртеж "Коњ и јахач" дато више од 11 милиона долара.

Власништво "Главе медведа" је било у рукама британског сликара Томаса Лоренса, а након његове смрти 1.830. године, цртеж је дошао у руке трговца Самујела Вудбурна, који је продао Да Винчијево дело за 3,5 долара, према саопштењу аукцијске куће.

Актуелни власник има "Главу медведа" у поседу од 2008. године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести