Дани Европе у 11 градова Србије од 9. до 30. маја

БЕОГРАД: Делегација Европске уније у Србији у сарадњи са ДАХ Театром из Београда, а поводом Дана Европе 9. маја припрема уметнички караван “Европа је овде” у 11 градова Србије.
dani evrope
Фото: Промо

Уметнички програми ће се одвијати током целог маја, а у јуну ДАХ театар прославља значајан јубилеј 30 година постојања и успешног рада у области културе и савременог стваралаштва на домаћем и међународном нивоу.

Обиман програм смотре ће почети у недељу, 9. маја у подне и трајаће до 18 сати, а врата ће бити постављена у Кнез Михајловој улици испред шпанског Института Сервантес.

Уметници се мењају на сваких сат времена, тако да ће публика током дана кроз врата моћи да завири у различите ЕУ градове.

Културни догађаји ће се одиграти у Београду, Новом Саду, Нишу, Суботици, Вршцу, Пироту, Ваљеву, Ужицу, Неготину, Крагујевацу и Краљеву од 9. до 30. маја.

Учествоваће уметници и уметничке трупе из Данске, Француске, Холандије, Ирске, Немачке, Аустрије, Италије и Румуније.

На свим градским трговима појавиће се "врата" иза којих публику чекају уметници из европских градова.

Дан Европе сваке године слави мир и јединство у Европи и тим датумом се обележава годишњица историјске Шуманове декларације.

На говору у Паризу 1950. године Роберт Шуман, тадашњи француски министар спољних послова, изнео је своју идеју за нови облик политичке сарадње у Европи, који би рат међу европским народима учинио незамисливим.

Тим поводом у оквиру програма “Европа је овде” ДАХ Театар координише и реализује уметнички програм који на креативан начин отвара врата за комуникацју са европским градовима.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести