Девојка у плавом три дана пред Новосађанима

Под окриљем националне манифестације “Музеји за 10”, у оквиру изложбе “Ђура Јакшић. Између мита и стварности”, од данас до недеље новосадска ће публика имати ексклузивну прилику да у Галерији Матице српске, након пуних 70 година, види најпознатију Јакшићеву слику “Девојка у плавом”.
д
Фото: Промо

Ово изузетно уље на платну настало је у Великој Кикинди (1856) и претпоставља да је у лику девојке Ђура Јакшић приказао Емилију Поповић, ћерку Лазара Поповића, власника гостионице „Код белог крста”, којој је, поред славне слике, посветио и антологијску љубавну песму „Мила”.

Млади уметник је средином педесетих година прошлог века у Великој Кикинди проводио дане сликајући и пишући у свом атељеу, посећујући у паузама гостионицу у којој је Мила радила. Како веле приче, Ђура је најчешће седео сам за столом, цртајући кришом њен лик на хартији и салветама. „А кад би чаша била празна, није хтео други да га послужи, већ је чекао док Мила не прође крај стола. И кад би му она донела нову, пуну бледог иђошкога рампаша, Ђура би, гледајући девојку право у очи, испио чашу до дна”. Љубав, међутим, Мили никада није исказао, и она ће се удати за редитеља и драматурга Ђуру Рајковића, с којим ће отићи у Нови Сад. А Георгију је остало да све што је осећао према овом девојчету преточи у једно од најлепших дела, не само српске портретне уметности ЏИЏ века.

У исто време док се Новосађани и њихови гости буду дружили са „Девојком у плавом”, дакле од 17. до 19. маја, београдска публика ће у Народном музеју моћи да види такође чувену “Надурену девојчицу” Уроша Предића, која заузима посебно место у колекцији Галерије Матице српске. Настала током Предићевих студија сликарства на Академији уметности у Бечу, ова слика је била награђена 1879. Гундловом наградом као најбољи студентски рад уљаним бојама. Претпоставља се да га је за настанак „Надурене девојчице” инспирисала песма „Срда” Јована Јовановића Змаја, с којим ће касније и сарађивати као илустратор дечјег листа „Невен”, који је 1880. Змај покренуо и уређивао.

Фото: Промо

Предавање у Галерији Матице српске

Као део пројекта „Слика у гостима”, којим Галерија Матице српске и Народни музеј указују на важност и вредност међумузејске сарадње на националном нивоу, суботу, на Међународни дан музеја, у ГМС ће у 17 часова бити одржано предавање “Девојка у плавом” Лидије Хам Миловановић, вишег кустоса националног музеја. Истог дана у Народном музеју у Београду у 16 сати биће одржано предавање “Надурена девојчица” Николе Ивановића, кустоса Галерије Матице српске.


Приликом портретисања, овај великана српске ликовне уметности посебну је пажњу обраћао на личност детета, настојећи да прикаже његов душевни свет. Мајсторки је умео да на платну дочара плаховити детињи темперамент, прика-

зујући вештом пикторалном карактеризацијом личност девојчице и њена осећања, те стога ово дело често називају и „Мала Мона Лиза“. Урош Предић је „Надурену девојчицу” поклонио 1948. Матици српској како би помогао рад њене галерије.  

М. Стајић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести