ДНК покреће е-часопис: Више за читаче

НОВИ САД: У свету површних садржаја, борба за критичко мишљење се наставља покретањем новог часописа за књижевност, својеврстан је закључак с јучерашње конференције за новинаре на којој је Друштво новосадских књижевника најавило покретање часописа “Међутим, ДНК”.
dnk casopis
Фото: dnk.org.rs

Часопис је за почетак замишљен да буде отворена онлајн платформа на www.dnk.org.rs, односно на www.međutim.org.rs, а касније и са штампаним издањем.

Књижевник и професор Сава Дамјанов је за “Међутим, ДНК” рекао да представља наставак развоја младих аутора, некад полазника курса за креативно писање, који је осмислио и реализовао у оквиру студија књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду.

У мору часописа, ипак смо сведоци културног пропадања, рекао је поводом покретања издања “Међутим, ДНК” писац и издавач Ненад Шапоња, додавши да баш одсуство релевантног вредновања омогућава да све буде било како, односно никако.

Уредник часописа Милош Јоцић, уз сарадницу Снежану Савкић, окосница је редакције, за коју се нада да ће бити брзо проширена. Јоцић је навео да истраживања читалачких навика у Србији често сензационалистички буду представљена, па се чује како овде 80 одсто људи не чита, заборављајући на оних 20 одсто, који читају.

То је феноменалан број. У западној цивилизацији читало је увек од пет до десет одсто популације. “Еуростат” је ове године показао исто. У Европи смо златна средина. Читамо мање од Норвежана и Финаца, али више од Француза и Белгијанаца, Порив да се приказујемо небеским народном исти је као онај да се унижавамо, навео је Јоцић.

Како је додао, иинспирише их што је Градска библиотека пуна, као и свака књижара, сајам књига...

На констатацију да књига није присутна у масовним медијима, Јоцић је приметио да то може бити и мана и прилика. И Енглези гледају реалитије, али зато имају вољене документарце на каналу Би-Би-Си, рекао је он.  

Доказано је да критике које изађу у “Њујорк тајмсу” повећавају читаност, без обзира на то да ли су биле позитивне или негативне. Зато смо се одлучили да просечног читаоца квалитетно информишемо о релевантном садржају, не само на нивоу академске књижевне критике. Фокус часописа “Међутим, ДНК” биће приступачан приказ такозване високе, али и ниске књижевности, отворен за све ауторе - каже Јоцић, наводећи да ће први избор бити књига Кије Коцкар, како би показали да нема унапред имплицираних вредности.

Јоцић је, као мото уређивачке политке, цитирао Кишеву да није опасно читати много књига, него само једну. Као манифест, навео је есеј “Футур егзактни” Саве Дамјанова, који ће бити међу првим објављеним текстовима.

Часопис “Међутим, ДНК” покушаће да прати и светску сцену, а у плану су и ауторске колумне, чланци, фељтони, темати које отвара књижевни прилог о Вујици Решину Туцићу.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести