До 27. новембра у КЦНС: Керамичке скулптуре Веље Вукићевића

НОВИ САД: У Ликовном салону Културног центра Новог Сада вечерас у 19 часова отвара се изложба керамичких скулптура истакнутог београдског керамичара Велимира Веље Вукићевића. Изложбу новијих радова овог уметника, који је у Новом Саду излагао још 1982. отвориће ликовна уметница Гордана Каљаловић.
skulpture
Фото: kcns.org.rs

Како у каталогу ове изложбе пише Љиљана Ћинкул, ликовна критичарка, Вукићевићево досадашње стварање обележила је монашка посвећеност уникатној керамичкој скулптури.

У сложеним и осетљивим технолошким процесима, између осталог, он је овладао и селадоном, старом кинеском глазуром која у својим поетичним преливима асоцира на боје промена морских дубина, наводи Љиљана Ћинкул.

Како је даље казала, може се рећи да садржај његове дневничке лабораторије формира велики, континуирани низ у којем, као из мађионичарског геста, из једне матичне, уникатне форме настају нови и нови облици.

Љиљана Ћинкул скреће пажњу на крхки, тактилни и тајанствени материјал као што је порцелан, доминантан у овим радовима који потенцира ауторово спонтано балансирање дијалога хомо луденса и хомо фабера.

Снежно беле и упијајуће порцеланске форме и њихове колорисане фрагменте аутор структурише у објекте и инсталације које асоцирају на нове заводљиве Вавилонске куле, овалне површине и кутије чаробнице пуне филмских, новинских и других скривених садржаја и непрочитаних порука, волуминозне облике уритмованог графизма иза којих пробија сунце и пада киша.

Декорација немирне и богате геометријске структуре, контрасти равних, чистих и обогаћених пасажа, по мишљењу критичарке део су концепта ауторовог алхемичарског покуса обојеног нијансама однеговане естетике и креативног хедонизма својственог страсним личностима.

Велимир Вукићевић (Београд,1950) дипломирао 1974, а магистрирао 1976. на Факултету примењене уметности у Београду, на предмету уникатне керамике у класи проф. Мирјане Исаковић. Био је редовни професор керамичке скулптуре на истом факултету. Члан је УЛУПУДС-а, Интернационалне академије керамике у Женеви и Керамеикона, хрватског керамичарског удружења у Вараждину. Добитник је низа награда на тријеналима керамике у Србији као и интернационалним фестивалима посвећеним уметности керамике, а радови му се налазе у великом броју јавних колекција у Јапану, Италији, Швајцарској, Немачкој, Јужној Кореји, Тајвану.

Посетиоци изложбу могу погледати до 27. новембра

Н. Попов

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести