Драгана Милошевић отворила изложбу „Ја носим вас ви носите мене“

НОВИ САД: Честитајући на дугој традицији од 173 године трајања, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић отворила је на Дан Музеја Војводине изложбу под називом „Ја носим вас ви носите мене“ - обућа из етнолошке збирке Музеја Војводине.
d
Фото: vojvodina.gov.rs

Овом приликом, Милошевићева је подсетила на давну 1847. годину, када су наши велики и мисаони преци одлучили да оснују Српску народну збирку- Музеум, који би у свеопштем смислу био огледало живота свих народа који су тада, као и сада, живели на овим просторима.

Музеј Војводине зато и јесте установа која чува управо ту прошлост, чува наш идентитет и чува све оно што ми заправо јесмо, а то је култура коју ми данас у свим њеним садржајима и времену у којем живимо морамо да очувамо живом, истакла је Драгана Милошевић и с поносом додалаа да је део те културе и обућа, чија поставка је данас представљена, јер нас и она подсећа на жељу давнашњег оснивача да се старамо о свему што ће сачувати од заборава оне ствари које показују како су наши преци живели.

Посебно ми је драго, нагласила је она, што смо вечерас имали прилику да видимо како настаје једна поставка, када се ради у симбиози неколико институција културе и заната, а реч је о балетско-модном перформансу „Војводина корацима предака“ балета Српског народног позоришта и обућарске радионице „Bratscher Custom Shoes“ из Сомбора, која је направила за њих ципеле по мотивима из колекције Музеја Војводине“.

Под називом изложбе „Ја носим вас ви носите мене“ секретар Драгана Милошевић је рекла да управо како је директорка Музеја Војводине позвала њу да отвори поставку, тако и она позива све да виде ову импозантну изложбу, у светлу онога што нас све спаја, а то је велика културна породица.

У име Министарства културе и информисања поздравне речи упутио је помоћник министра за дигитализацију др Дејан Масликовић, који је посебно честитао Дан Музеја Војводине, који толико траје и има иза себе толико поставки.

Он је овом приликом нагласио и похвалио све институције културе у АП Војводини на активном учешћу у дигитализацији музејске грађе, најављујући нови пројекат „Платформа“ који ће се базирати на едукативним музејским садржајима и, између осталог, своју примену ће имати и у образовном систему.

Поздравне речи упутила је и директорка Музеја Војводине др Тијана Станковић- Пештерац, истичући да је овај рођендан обележен у необичној години, са пуно амбиција и жеља које су уродиле плодом кроз сарадњу са другим институцијама културе. Она је овом приликом подсетила на све потписане споразуме о сарадњи, као и на стручност музејских радника, чему у прилог иде и вечерашња изложба. С поносом, др Тијана Станковић-Пештерац честитала је колегама Дан Музеја Војводине и ауторима изложбе др Татјани Бугарски, мср Александру Антуновићу и Александру Петијевићу на сјајној поставци.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести