Дуодрама „Брат и сестра“ у Историјском музеју Србије

БЕОГРАД: Након доброг пријема код публике током претходне године, Историјски музеј Србије ће и у наредном периоду реализовати дуодраму „Брат и сестра“ ауторке Злате Типолд у сарадњи с Културно-образовним центром „Радионица под отвореним небом“. 
drama predstava
Фото: imus.org.rs

Дуодрама ће се играти у изложбеном простору Музеја на Тргу Николе Пашића, као део пратећег програма актуелних поставки посвећених Великом рату, сваке прве и треће недеље у фебруару, марту, априлу, мају и јуну, с почетком у 18.30 часова.

Историјски музеј Србије је подржао овај пројекат у циљу промоције идеје музејског театра, афирмације традиције, културе и језика, као и неговања вредности српске историје и опште културе, наводи се у саопштењу. 

Дуодрама „Брат и сестра“ је једночинка посвећена Надежди Петровић, познатој сликарки, у три рата болничарки-добровољцу, и њеном брату Растку Петровићу, познатом песнику, путописцу и дипломати. 

Публика ће имати прилику да се упозна са делом живота Надежде и Растка Петровића, оживљених снагом драмског приказа у извођењу Драгане Обрадовић, глумице КЦ „Чукарица“, и Андреја Пиповића, широј публици познатог по улози младог Растка Немањића у серији „Немањићи - рађање краљевине“. 

Радња дуодраме се одиграва у Венецији, крајем 1914. године. 

Надежда у својој хотелској соби вредно ради, слика, иако исцрпљена од недавне болести. У посету јој долази млађи брат Растко, присећају се детињства, својих најмилијих, дивних успомена и све је наизглед идилично док Надежда брату не открије план да жели да се врати у Србију како би се прикључила Ваљевској болници као добровољац. 

У другом делу сценског приказа, радња је смештена у амбијент болнице и Надежда у униформи болничарке казује потресну причу о страхотама рата и призору који је затекла дошавши у Ваљево. 

На крају, Растко описује последње дане своје сестре, која је 3. априла 1915. отишла у вечност као једна од највећих српских хероина.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести