Две изложбе у КЦНС: Феномени природе на цртежима и графикама

У Културном центру Новог Сада у току све две изложбе. У Ликовном салону у Католичкој порти је самостална изложба цртежа “I’m not there“ београдске уметнице Данице Тешић, а Малом ликовном салону, на Булевару Михајла Пупина 9, графике излаже Данијела Димитријевић, уметница из Ниша.
danica
Фото: Рад Данице Тешић, фото: Printscreen

- Серијом радова уоквирених називом “I’m not there” Даница Тешић трага за одговорима који се тичу наше присутности односно одсутности, у тренутку, животу; самим тим, колико успевамо да користимо ово време које имамо и на који начин. Сав онај живи свет око нас, изузев самог човека, у овим радовима представља парадигму за живот онакав какав треба да буде, у свим својим необјашњивим дивотама - наводи се у најави изложбе. - У свету ликовног стваралаштва ауторка остаје при трагању и истраживању на пољу цртежа као једном од најживљих медија, дајући му графичку ноту и утискујући у њега обрис документа који наставља свој живот и након безброј смрти. Овим радовима уметница жели да позове на реконструкцију свести, присутности и на потрагу за истинским вредностима.

Даница Тешић (Београд, 1987) дипломирала је на Факултету примењених уметности у Београду 2012. на Одсеку за зидно сликарство, у класи доцента Николе Божовића. Члан УЛУС-а и УЛУПУДС-а. У статусу је самосталног уметника.До сада је имала четири самосталне поставке. Изложба може да се погледа до 14. децембра.

Феномени у природи подстицај су за уметничко стваралаштво Данијели Димитријевић. По њеним речима тај континуирани процес, резултати промена и патина, подстичу је да прати трагове, бележећи субјективни доживљај саме суштине природе и детаље које је време оставило за собом. Анализом природних микро фрагмената ауторка истражује случајно настале фактуре, мрље, линије и површине и преводи их, транспоновањем, у композициона и ликовна решења. Интерпретира мотиве из природе – фрагменте стена, земље, метала на којима су време и микроорганизми оставили траг и како објашњава контрасти између светлих и тамних површина осликавају промене које се дешавају у природи, и светлосне ефекте као пратеће појаве тих дешавања. Они су интензивни и нагли, баш као што бива у природи. Спој изражене текстуре и јарких, светлих боја у функцији акцента, дају одређену динамику графици, а упрошћене површине повезују све елементе и одржавају баланс. Геометријски облици у основи композиције нису строго одређени, већ се трансформишу, добијајући природнији и јединствен облик. Збивања која изазивају динамичне промене свуда око нас јесу најважнији чиниоци у стваралаштву ове ауторке и наводе је на различита истраживања у стварању ликовног рукописа на пољу спајања апстрактних елемената и природе у нераскидиву целину, каква она и јесте.

Данијела Димитријевић (Ниш, 1989) основне и мастер студије завршила је на Факултету ликовне уметности у Нишу на одсеку за сликарство у класи проф. Катарине Ђорђевић.

Изложба се може видети до 11. децембра, као и на линку виртуелне галерије ликовног програма.   

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести