Две изложбе у Културном центру Новог Сада

У Ликовном салону Културног центра Новог Сада вечерас у 19 часова отвара се Изложба слика Ђорђа Ковачева под називом „Инспирисано рунама“.
д
Фото: Dnevnik.rs

По речима аутора у циклусима који су претходили овом најновијем, користио је архетипске симболе произашле из колективно несвесног, као елементе за ликовну трансформацију.

-Радећи овај циклус, кренуо сам од нордијског руна као предлошка за ликовну трансформацију. Током рада процес је кренуо за мене непредвиђеним током. Наиме, схватио сам, да симболи, текстови и орнаменти који чине садржај руна нису неопходни и да у овом случају оптерећују новонасталу идеју. Процес је, дакле, кренуо другим током - у правцу поједностављења, тако да су слике завршене минималистички са структурама као доминантним изражајним средством, очишћене од знакова и архетипских симбола.

Ђорђе Ковачев (Чуруг, 1947) сликар и музичар, завршио је Академију ликовних уметности у Београду у класи професора Гвозденовића. Радио је ка професор ликовне културе у Чуруга, а сада је слободни уметник.  Изложба ће трајати до 10. априла.

У Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада (Булевар Михајла Пупчина) вечерас у 20 часова отвара се изложба „Забавни парк” уметице из Ниша Радмиле Матејевић. Представљајући своје стваралаштво ауторка објашњава да док проматрамо видљиво, у нама се стварају духовне слике и нова реалност. Трансформисањем виђеног у слике, у просторе необичне атмосфере отуђења она жели да укаже на егзистенцијалне драме човека модерног доба.

Радмила Матејевић (Алексинац, 1984) је дипломирала сликарство 2008.на Факултету уметности у Нишу, у класи професора Ђура Радоњића. Тренутно ради као професор цртања и сликања у Уметничкој школи у Нишу. Излагала је на преко 70 међународних групних изложби. Добитница је више домаћих и иностраних награда и признања за слике цртеже и мурале.Изложба ће трајати 31. марта.

Н. П.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести