Дворски портрети без краља Микана Аничића у Музеју Војводине

НОВИ САД: У Музеју Војводине, Дунавска 35, вечерас у 19 часова отвара се ретроспективна изложба “Дворски портрети без краља” Микана Аничића, реномираног српско-француског сликара.
izlozba
Фото: Mikan Aničić: Otmica Evrope"

Поставка обухвата 31 дело из богатог и разноврстног опуса уметника упућеног на сталну потрагу за лепотом и дубљим значењима уметничког дела.

Аничић током своје педесетогодишње уметичке каријере пролазио кроз различите стилске фазе – од симболичне фантастике, преко магијског реализма, до критичких представа савременог друштва.

Синтезом митских светова од антике, средњег века и ренесансе до метафизички схваћеног сликарства и апокалиптичних визија будућности, он је развио аутентичан и особен стил, сажимајући искуства старих мајстора са промишљањима о духовним вредностима савременог човека, наводи  се у најави изложбе.

Како се даље наводи, у центру његових алегоријско-симболичних композиција је човек, али и природа, у свој својој лепоти и моћи.

Преузимајући цитате у виду иконографије, тема и мотива из богатог репертоара европске културне традиције, он их интерпретира слободно, често на иронично-хумористичан начин. Током досадашњег стваралаштва, он је жанровски везан за портрете, пасторале и алегоријске композиције које ствара у серијама, циклично се враћајући на одређене теме. У његовим делима преплићу се еротско и духовно, људско и божанско, а његова естетика лепог укључује и елементе гротескног и чудовишног. Велики део његове сликарске преокупације чини портрети - комплексне психолошке студије с мноштвом симболичних детаља. Репрезентативни портрети с елементима парадног евоцирају историјске портрете владара и дворјана, па отуда и назив изложбе Дворски портрети без краља, како је сам аутор дефинисао своју уметност. Поред портрета на изложби ће, између осталог, бити приказано и дело “Отмица Европе” - идејна критика савремене Европе и њене еколошке, политичке и моралне кризе, за коју је Аничић награђен златном медаљом за сликарство на Салону француских уметника у Гран палеу у Паризу 2006. Ово програмско дело како сматра аутор представља сублимацију свих његових сликарских знања.

На отварању изложбе ће говорити Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, др Драго Његован, директор Музеја Војводине, Александра Стефанов, виша кустоскиња историчарка уметности и аутор Микан Аничић.

Микан Аничић (1950) завршио је Ликовну академију у Београду 1975. где је и магистрирао 1980, у класи проф. Младена Србиновића. Од 1982. до 1984. био је стипендиста је француске владе у Школи лепих уметности у Паризу, у класи проф. Пјера Карона. Самостално излаже од 1974. и учествује на значајним групним изложбама у земљи и иностранству. Живи и ради у Паризу. Изложба је отворена до 1. марта.

Н.П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести