Епилог кризе: Народно позориште добило могућег управника     

БЕОГРАД: Народно позориште највероватније ће добити нову управу, а кандидат за место управника позоришта могао би бити Владимир Декић, актуелни директор Ансамбла Коло и продуцент, а председник Управног одбора -  Новица Антић књижевни преводилац и члан бројних руководећих тела установа културе, незванично сазнаје Танјуг.  
narodno pozoriste beograd
Фото: Tanjug (D. Goll, arhiva)

Уколико се ово потврди као тачно, био би то епилог једномесечне кризе националног театра, након што је актуелни управник Дејан Савић сменио тадашњег директора Драме Народног позоришта Жељка Хубача, који је иступио у јавности са жаљењем што у у јубиларној, 150 сезони Народног позоришта до марта 2019. године неће бити ниједне премијере, због недостатка новца.  

Био је то окидач за захтев дела ансамбла Драме да актуелни управник поднесе оставку и спор, у који су се повремено укључивали Министарство културе и информисања и премијерка Ана Брнабић, а који траје до данас. 

Брнабић је 7. новембра изјавила да ће, ако се не учини ништа, Влада решити проблем у Народном позоришту, али да не може и не сме да решава све проблеме и да јој је жао што многи обраћањем Влади за сваки проблем желе да скину одговорност са себе. 

Не мислим само на директора Народног позоришта, већ и на Управни одбор. Не можете да кажете 'Влада ме је поставила, Влада нека ме смени', као што ни УО не може да каже 'Ми не можемо да решимо ову ситуацију, па нека је реши Влада', рекла је тада Брнабић.  

Дан касније одржан је и једноцацсовни штрајк упозорења синдиката који окупља део ансамбла Драме, на који је дошао и министар културе и информисања Владан Вукосављевић.  

Министар је рекао да министарство и премијерка с пажњом прате стање у Народном позоришту и праве план како би се донела одлука која је у најбољем интересу те установе културе. 

Пре два дана синдикат је затражио Министарству културе и информисања састанак ради решавања кризе, смене управника Дејана Савића и Управног одбора, а, у противном, најављују генерални штрајк.  

Чланица синдиката Ивана Ненадовић каже да, по закону, у штрајк могу да “уђу” 5 дана након званичне најаве, дакле  21. новембра.

Глумци, чланови нашег синдиката доћи ће на своје радно место и биће ту у времену предвиђеном за играње представа, али неће играти представе, јер су у штрајку, казала је Ненадовић. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести