Европска ноћ музеја у 44 града Србије

Манифестација Музеји Србије десет дана од 10 до 10 завршава се у суботу Европском ноћи музеја.
noc muzeja, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

На иницијативу директора националних музеја програми планирани за Ноћ музеја од 2015. у неким институцијама продужени су на десет дана како би што више посетилаца на овај начин било у прилици да види богатство и вредности које су чувају у нашим установама културе. Сматрајући да музејски програми заслужују много више од једног дана и ноћи све институције укључене у ову манифестацију понудиле су разноврсне и занимљиве садржаје. У протеклих десет дана програми су се одржавали у 44 места у Србији у којима се 90 институција културе представило кроз изложбе, предавања, стручна тумачења, пројекције филмова, радионице за децу, концерте. Тако су и новосадски музеји приредили изложбе које су могле да се погледају протеклих десет дана, а за вечерас планирају и додатне програме.

У Спомен-збирци Павла Бељанског поред сталне поставке и актуелних изложби “Графички омнибус: Љубомир Ивановић, Михаило С. Петров и Ђорђе Андрејевић Кун” Народне библиотеке Србије и “Уметници академици из колекције Бељанског”, публика ће у суботу моћи да ужива и у разноврсним уметничким и едукативним темама. Програм је припремљен у сарадњи са студентима Академије класичног сликарства Едуконса, који држе отворени атеље и приређују креативне радионице, Високом школом струковних студија за образовање васпитача са “Театром сенки”, као и са студентима и предавачима са Катедре за нове медије Академије уметности и њиховом пројекцијом видео радова.

У Музеју савремене уметности Војводине посетиоци су у прилици да још вечерас екслузивно виде радове једног од најпознатијих савремених британских уметника Грејсона Перија, добитника престижне Тарнерове награде на изложби “Таштина малих разлика” са шест монументалних таписерија које истражују британску фасцинацију стилом и класним разликама. Вечерас од 21 сат кроз ову излиожбу водиће историчар уметности и критичар Бјеличић. Под насловом Ја – Тим Рејквел!, Бјеличић ће провести публику кроз циклус Перијевих таписерија кроз хибридну форму вођења, предавања и перформанса.

Владимир Бјеличић. Под насловом Ја – Тим Рејквел!, Бјеличић ће провести публику кроз циклус Перијевих таписерија кроз хибридну форму вођења, предавања и перформанса.

У Галерији Бел Арт, на Булевар Михајла Пупина 17, Ротари клуб Нови Сад Дунав приређује документарно- едукативну изложбу поводом 100. годишњице Ротари фондације. Циљ је упознавање и демистификација улоге Ротари покрета, а публици ће бити представљена историја покрета у Србији и његова постигнућа.

Као и сваке године, Музеј Војводине припрема програм за ову ноћ и отвара своја врата за публику до поноћи. Осим сталних поставки “Војводина од палеолита до почетка 20. века” (Дунавска 35) и “Војводина у 20. веку”(Дунавска 37), публику очекују и тематске изложбе ”Благо из кошнице – од Музеја Матице српске до Музеја Војводине”, која је приређена поводом 170 година од формирања Српске народне збирке и 70 година Музеја Војводине, као и поставке “Штитови – вештине обраде метала у прошлости” (Дунавска 35), и гостујућа изложба Завичајног музеја Рума „Купиник – последња престоница српских деспота” (Дунавска 37) којом је Музеј Војводине одговорио на овогодишњу тему Манифестације “Музеј у гостима”.

У суботу од 17 часова па све до 1 иза поноћи, поред Србије, шетаће по галеријама, музејима и другим институцијама културе посетиоци у 120 градова, 30 држава и 3.000 музеја у оквиру Европске ноћи музеја, чије је седиште у Паризу

Током данашњег послеподнева биће организовано и неколико пратећих програма:музејске играонице за најмлађе, игроказ ученика машинске школе “Ковачи и виле” у Дунавском парку и концерт ”Бајићевих славуја”.

У Музеју града Новог Сада у Збирци стране уметности гостује вредна колекција Лазара и Живе Вујић из Љубљане, која представља на изложби “Четири мачора” графике светски познатих уметника Пабла Пикаса, Салвадора Далија, Хуана Мироа и Антонија Тапијеса. Изложба је названа по чувеном кафићу у Барселони “Цуатро гатос”, отвореном 1897. у коме су се окупљала највећа уметничка имена. На Петроварадинској тврђави је изложба “Траг мача, траг пера” као завршна манифестација поставке приређене поводом 300 година битке код Петроварадина, а у Сремским Карловцима је изложба чајника из колекције Марије Касаш. У Галерији Поклон збирке Рајка Мумузића је изложба графика професора и сарадника Академије уметности у Новом Саду.

Ноћ музеја  се у Србији приређује по 14. пут и сваке године се све више градова са својим програмима придружује овој манифестацији. У суботу од 17 часова па све до 1 иза поноћи поред Србије, шетаће по галеријама, музејима и другим институцијама културе посетиоци у 120 градова, 30 држава и 3.000 музеја у оквиру Европске Ноћи музеја, чије је седиште у Паризу.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести