Европска престоница културе подржала уметнике из целе Србије

НОВИ САД: На трећем конкурсу "Уметници. Сад” одабрана су 42 пројекта уметнике и уметнице из целе Србије који ће бити реализовани у оквиру петог "Калеидоскопа културе", у мрежи културних станица, саопштила је данас Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”.
novi sad centar panorama
Фото: Дневник/ Р. Хаџић

"Мрежа културних станица постала је одлична платформа за развој публике, али за нас је једнако важан и други смер овог процеса, а то је укључивање уметника у концепт децентрализације и њихово разумевање потенцијала које рад у просторима изван центра има не само за локалне заједнице, већ и за њих саме", истакла је координаторка мреже Виолета Ђерковић.

Међу одабранима на конкурсу је уметница Исидора Влчек која је истакла да је захвална што као део овог лука има прилику да реализује представу "Како се гради карактер?" и подели "са децом едукативну, интерактивну причу о томе како да сутра буду боље и целовитије личности”.

"Сваком самосталном уметнику, посебно у данашње време, сваки вид подршке је преко потребан, а када се деси, даје велики подстрек и инспирацију у томе да истраје", рекла је Влчек.

Уметник Александар Топић је рекао да ће му као самосталном уметнику Новог Сада реализација пројекта "Од атељеа до предузетништва” бити права прилика да са посетиоцима и учесницима подели досадашње вишеслојно искуство.

"Осим потврде и представљања мог рада, ово ће бити и усмеравање и едукација младих људи који се баве уметношћу, а желе да уплове у предузетничке воде”, рекао је Топић.

У оквиру конкурса "Уметници. Сад” од 2020. године када га је Фондација „Нови Сад - Европска престоница културе” први пут расписала, подржано је 136 пројеката.

"Калеидоскоп културе" је уз "Дочек" програмски лук Европске престонице културе који се најдуже реализује, а његово пето издање биће реализован од 1. септембра од 7. октобра.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести