Феминистичка авангарда 70-их у МСУВ

НОВИ САД: Изложба “Феминистичка авангарда 70-их. Радови из Вербунд колекције, Беч” биће постављена од 19. маја до 21. јуна у Музеју савремене уметности Војводине. Ово је међународна групна изложба која обухвата дела интернационалних уметница из колекције Вербунд, од којих ће се за изложбу у Новом Саду направити посебан избор, уз сегмент радова уметница из колекције МСУВ.
v
Фото: Veronika Drajer, Cipela sa ekserima (1978)

Кустоскиња изложбе “Феминистичка авангарда 70-их. Радови из Вербунд колекције, Беч” је др Габриеле Шор, а изложбе “На путу слободе” из колекције МСУВ је др Сања Којић Младенов.

Међу уметницама заступљеним у Вербунд колекције су: Дара Бирнбаум, Џуди Чикаго, Вали Експорт, Сања Ивековић, Каталин Ладик, Ана Мендиета, Орлан, Ђина Пане, Синди Шерман, Биргит Јургенсен и друге.

Историјски, жене су приказиване као пројекција мушких фантазија, предрасуда и односа. Међутим, у 1970-им се догодила промена у начину на који се жене представљају у уметности. Уметнице су почеле да истражују визуелне приказе сопствених бића како би створиле алтернативне погледе на женски идентитет. Gabriele Schor је, као директорка колекције и уредница пратеће монографске публикације, истражила феминистичку авангарду како би нагласила улогу коју су ове уметнице имале у последње четири деценије. Резултати су радикални, поетични, иронични, љути, цинични и срдачни. Највише од свега су искрени, делећи колективну свест која је преиспитала и одбацила оно што је раније доминирало, окрећући се новим начинима изражавања у областима фотографије, перформанса, филма и видеа. Изложба и књига наглашавају постигнућа жена уметница која су охрабрила и надахнула оне које су се развиле на искуствима претходница.

Изложба Вербунд колекције у Новом Саду се проширује излагањем уметничких радова из колекције МСУВ, односно изложбом “На путу слободе” уметница из геополитичког простора Србије које својом уметничком праксом прелазе границе традиционалних медијских и родних позиција те делују у интернационалном културном простору. Изабрана дела уметница, као што су: Каталин Ладик, Милица Мрђа, Тања Остојић, Весна Перуновић, Богданка Познановић, Јелена Радић, Јудита Шалго, Весна Токин и Милица Томић, баве се анализом положаја личног идентитета у савременој уметничкој пракси и друштву, истражују процесе перформативности, дематеријалности, као и трансгресије граница, идеју пробијања формалних, медијских и просторних оквира.

У оквиру изложбе ће бити одржана вођења кроз изложбу и два пратећа програма. У петак 20. маја у 18 часова, у Кино Сали МСУВ, биће одржана промоција књиге Каталин Ладик "Могу ли да живим на твом лицу: романескна животна прича / Каталин Ладик", у издању Савеза Феминистичких организација "(Ре)конекција" из Новог Сада. У среду 25. маја у 19 часова, у истом простору ће бити представљена књига Јасмине Тумбас, "I Am Jugoslovenka! Feminist Performance Politics During & After Yugoslav Socialism” (Manchester University Press, 2022).

Партнери на пројекту су Музеј савремене уметности Војводине, Нови Сад, Verbund Collection, Беч, Аустријски културни форум из Београда и Фондација Нови Сад – Европска престоница културе 2022.

Покровитељ МСУВ је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Изложбу су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Нови Сад - Градска управа за културу, Италијански институт за културу у Београду, Гете институт у Београду.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести