Формирана Фондација за управљање Културним пределом Бача

НОВИ САД/БАЧ: Под окриљем Покрајинског завода за заштиту споменика културе на измаку минуле године основана је Фондација за управљање Културним пределом Бача.
bac tvrdjava
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

У питању је прва фондација формирана при некој институцији која брине о непокретном културном наслеђу, а у темљима овог корака је очекивање Организације УН за образовање, науку и културу - Унеска, да у Номинационом досијеу за стављање Културног предела Бача са окружењем на листу светске баштине, који је увелико у припреми, буде јасно дефинисано и тело чији ће задатак бити координација свим заинтересованим актерима и њиховим активностима, оним које би требало да омогуће да се универзална вредност посматраног простора не само препозна него и заштити за будућа поколења.

Постигнут је и широк консензус о томе ко ће бити чланови Управног одбора Фондације, па су тако у њему Душица Јурибашић из Покрајинског секретаријата за културу, информисање и односе с верским заједницама, Владимир Џамић представља Републички завод за заштиту споменика културе, а Покрајински завод за заштиту споменика културе архитекта-конзерватор Растко Влајковић, локалну заједницу репрезентује Марина Балабан, директорка Туристичке организације Бача, док ће на челу УО бити др Јадранка Делић из Покрајинског завода за заштиту природе. Оперативно, Фондацију ће водити др Славица Вујовић, архитекта-конзерватор у Покрајинском заводу за заштиту споменика културе, иначе ауторка пројекта „Векови Бача“, прва добитница Медаље за заштиту културног наслеђа, коју додељује Културни центар Војводине „Милош Црњански“, а од скора и лауреаткиња признања „Културни образац“ републичког Министарства културе.

Међу приоритетним циљевима Фондације је координирање процесима управљања и очувања културних и природних добара на простору културног предела Бача са окружењем и резервата биосфере Бачко Подунавље, као и планирање и организовање активности усмерених не само ка заштити, него и унапређењу постојећих вредности, појашњава др Славица Вујовић.

С друге стране, додаје, ту је и веома широка палета активности, које у данашње време морају да прате очување наслеђа, попут афирмације самих културних и природних вредности тог простора, затим промовисање свих активности који доприносе унапређењу ових вредности, заључно са подизањем свести локалне заједнице о њиховом значају.

Јер, у крајњем, суштина процеса и јесте у томе да се захваљујући тим новим, односно унапређеним вредностима, побољша квалитет живота локалне заједнице, вели наша саговорница.

По њеним речима, Покрајински завод је кроз пројекат „Векови Бача” већ искорачио ка моделу свеобухватаног приступа наслеђу, а оваква фондација ће дати могућност рада на унапређењу тог модела. Истовремено, Фондација ће послужити као својеврстан пилот-пројекат и за друге културне пределе, с обзиром на то да ће такве територије као културни предели, како се најављује, бити препознате у новом закону о непокретном културном наслеђу. Вредно је пажње да је Културни предео Бача са окружењем први такав дефинисан у Србији, при чему је његова заштита обезбеђена и Просторним планом подручја посебне намене, утемељеном на Европској конвенцији о пределу.

Фондација ће деловати на темељима годишњег програма, у којем се прецизира шта је то што желимо да постигнемо на почетку 2020. Основа за то су вредности Културног предела на које су у својим истраживањима указали педолози, геоморфолози, историчари, археолози… и како мислимо те вредности да очувамо и унапредимо, појашњава др Вујовић и додаје да овај начин управљања Културним пределом посредством фондације, основане при једној институцији заштите, али са укључењем и других сектора, од заштите природног наслеђа до туризма, пружа потпуно нови модел организоване, свеобухватне бриге о том простору. Модел који ће омогућити да се са већом извесношћу може очекивати да се циљеви дефинисања самог Културног предела Бач са окружењем, који су веома амбициозно постављени, заиста и реализују, поручује др Вујовић.

Није згорег подсетити на то да је Општина Бач основала 2006. Фонд „Векови Бача”, који је пратио истоимени пројекат. Захваљујући том фонду реализован је низ активности којима су промовисани развојни карактер овог пројекта и његов интегративни приступ заштити културног наслеђа. У том циљу је, рецимо, настала серија стрипова "Чаробне авантуре из прошлости" кроз који су се најмлађе генерације могле упознати са значајем очувања наслеђа, све до тога да је у Бачу 2008. одржана и централна манифестација Дана европске баштине за целу Србију. Фонд је на крају прерастао у Музејску јединицу у саставу Библиотеке „Вук Караџић” у Бачу и она је сада преузела значајан корпус активности који је претходно утемељио фонд, укључујући одржавања радионица са најмлађим „чуварима наслеђа”.

Реално је очекивати да ћемо са Музејском јединицом и са Зводом, који је у међувремену стекао много искуства, али и верификацију постигнутих резултата кроз различита признања, попут Гран прија Европе ностре, рад Фондације усмерити ка ономе што нам је најважније, а то је упис Културног предела Бача са окружењем на листу светске културне баштине, додаје др Славица Вујовић.

По њеним речима, једнако важно, а можда и важније, да ће омогућити да тај културни предео заживи и постане одржив. Најтеже је, наиме, очувати заинтересованост локалне заједнице. У том светлу је, стога, важно стављање Културног предела Бач са окружењем под окриље Унеска, с обзиром на то да ће га долазак на листу светске културне баштине учинити видљивијим и тиме привући више туриста, што ће умногоме допринети одрживости целог подухвата, јер ће се и на локалу тада пре потрудити да учине корак више него да посустану, каже наша саговорница.

М. Стајић

 

Пројекат „Споменичко наслеђе данас” ДВП Продукција реализује уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, информисање и односе с верским заједницама.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести