Фотографије Марије Ердељи у Музеју Војводине

НОВИ САД: У Музеју Војводине вечерас у 20 часова биће отворена изложба фотографија под називом „Крзно“ ауторке Марије Ердељи.
i
Фото: muzejvojvodine.org.rs

На изложби ће говорити мр Тијана Станковић Пештерац, директорка Музеја Војводине, и Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, а поставку ће отворити глумац и позоришни редитељ Радослав Рале Миленковић.

Изложбу чини серија актова, великог формата, којима ауторка скреће пажњу на важност очувања екосистема и заштиту животињских врста које изумиру или су угрожене, а користе се у изради крзнених украса. Драматика радова, по оцени организатора, постигнута је мајсторском употребом светлости и сенке уз снажну гестикулацију тела модела. Резултат изазива снажан субјективан утисак и подстиче на истраживање унутрашњег духовног стања, које доводи до драме људске фигуре. Рад нас такође наводи да прихватимо да смо део природе, да од ње зависимо и да сви њени становници имају једнака права на живот, да сви као и људи осећају бол, патњу, љубав, радост... Овај рад не треба да буде искључиво субјективан доживљај самог аутора, већ треба да пробуди личну емоцију и емпатију код публике.

Марија Ердељи (Нови Сад, 1989) после средње школе за дизајн „Богдан Шупут“, 2012. дипломирала је на Академији уметности у Новом Саду, смер фотографија у класи професорке Иване Томановић, код које је завршила и мастер студије из области фотографије. Приредила је 8 самосталних изложби и учествовала на више од 50 поставки у земљи и иностранству. На последњој изложби Форма 23 Упидива добила је Златну форму за фотографију.

Изложба ће бити отворена до краја октобра.

Н. П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести