Галерија Матице српске обележила 170 година постојања 

НОВИ САД: У Галерији Матице српске приказана је документарна емисија Радиотелевизије Војводине ауторке Софије Љуковчан из циклуса "Мати(ца) српска" посвећена 170. годишњици постојања те галерије.
galerija matice srpske, blucic
Фото: Дневник (Б. Лучић)

Ауторка емисије пратила је активности Галерије Матице српске током године јубилеја и у получасовној емисији обухватила је отварање свих изложби у последњих 12 месеци, све свечаности које је та институција организовала, направивши својеврстан омаж о 170. годишњици Галерије Матице српске, пре свега, за будуће нараштаје.

Према речима управнице Галерије Матице српске Тијане Палковљевић Бугарски, та документарна емисија представља леп пример како се траг у времену може сачувати.

Читав тај пројекат обележавања јубилеја 170 година постојања Галерије Матице српске трајао је безмало 10 година, а ми смо тежили њему кроз константну и контуирану адаптацију зграде и унапређење изгледа изложбених сала, поручила је Палковљевић Бугарски истаквши да је 2017. година заокружена адаптацијом фасаде и свечаношћу тим поводом која је приређена 1. јуна.

Она је додала да су одмах након тога отворене три изложбе, а прослава обележавања јубилеја поводом 170. годишњице постојања настављена је у октобру у згради "Текелијанума" у Будимпешти, односно на месту где је далеке 1847. донета одлука о оснивању те институције.

Имали смо традиционалну свечаност у Новом Саду поводом Дана Галерије Матице српске, а јубилеј смо заокружили стварањем нове сталне поставке српске уметности 20. века коју смо отворили у децембру, казала је Палковљевић Бугарски додавши да је веома важно у години јубилеја било и то што је компанија "Таркет" поклонила Галерији Матици српске колекцију од 83 уметничка дела, чиме је знатно обогаћена њихова колекција.

У Галерије матице српске су веома задовољним постигнутим током обележавања 170. годишњице постојања и наводе да одмах крећу са пројектима који ће обележити 175. годишњицу у 2022. години.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести