Годишњак института за дечју књижевност: У магичном свету младости

У издању Института за дечју књижевност из Београда недавно је објављен други број часописа „Годишњак Института за дечју књижевност“ (2/2022).
knjige, pixabay
Фото: pixabay.com

Реч је о научном часопису и стручно-информативном гласнику, у коме се објављују научни и стручни прилози из области науке о књижевности за децу и младе (студије, есеји, огледи, критике, прикази, чланци), као и текстови из других сродних друштвених наука и дисциплина, јер се у њима теоријски или емпиријски обрађују питања или проблеми у вези са истраживањима у области књижевности за децу и младе.

Како се и наводи у „Уводној речи“ Уређивачког одбора, намера је да се окупи што већи број водећих проучавалаца и тумача књижевности за децу у земљи и у свету, како би се широј читалачкој, стручној и научној јавности представили постигнути резултати у истраживању овог вида књижевне уметности, па и шире. У овом броју заступљено је десетак прилога аутора из иностранства, чиме се проширију сазнања и омогућава одређен увид у различите културе и литературе широм света.

Други број „Годишњака“ (стр. 478) окупља ауторе из 13 земаља и обухвата 45 прилога, који су подељени у неколико идејно-тематских целина: књижевно-теоријски приступи, методичка тумачења, критике и прикази, и информативни прилози. Из низа актуелних и занимљивих прилога издвајамо неколико: Иван Чарота: „Библија за децу“, Силвија Монрос: „Генеза и развој аргентинске приче за децу“, Лазар Букумировић и Јелена Марићевић Балаћ: „Вишезначност анимираног филма Наш магични свет / Encanto“ (2021), Милана Поучки: „Однос одраслих и деце у „Малом принцу“, Марија Д. Ристић: „Допринос Јована Јовановића Змаја развоју илустрације и дизајна часописа у Србији“, Душан Поп Ђурђев: “Песникиња која је изишла испод Вучовог жакета“...

    М. Ђуричковић

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести